partner nieuws

Homecare systemen slaan de spijker op zijn kop

Installatiebranche

Homecare systemen slaan de spijker op zijn kop
www.fotostudio-barendrecht.nl - Mariska Stieber, Master Photographer

BUVA is al jaren een toonaangevende partij in de markt. Maar het 72-jarig bestaan is niet vanzelfsprekend voor de ontwikkelaar en leverancier op het gebied van hang- en sluitwerk, ventilatie- en verwarmingsoplossingen. De markt kende pieken en dalen en BUVA is na een grondige zoektocht ingericht om toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden. Directeur Rien Wisse vertelt over de veranderende rol van de groothandel en de onlangs ontwikkelde homecare systemen.

Rien Wisse: “We zijn eigenlijk altijd bezig geweest met innovaties. Zo’n veertien jaar geleden al hebben we onze eerste ventilatiebox ontwikkeld. Dit vanwege de toenmalige epc-wetgeving. Maar we merkten zo’n acht jaar geleden dat het lastiger was om met onze producten in het bestek te komen. We hebben toen goed in de spiegel gekeken en ons afgevraagd: wie zijn we nu eigenlijk, welke rol spelen we, hoe gaat de bouw zich ontwikkelen en hoe kunnen we daar adequaat op inspelen?

Herstel

Zoals Jan-Paul Schop, directeur USP/BouwKennis, aangeeft in het artikel ‘Trends en uitdagingen voor de installatiewereld’  is het consumentenvertrouwen weer terug. Het herstel van de nieuwbouwwoningmarkt is ingezet, maar ook de bestaande woningbouw moet worden verduurzaamd. De markt wacht op toeleveranciers die denken aan ketensamenwerking en met kwalitatieve totaalconcepten komen, inclusief service en garantie. De fabrikanten van nu kunnen veel gaan betekenen.

Schop: “Die kunnen de markt uitleggen waarom ze voor een duurzaam product moeten kiezen. Een partij als BUVA kan de consument laten weten: ‘ga voor duurzaamheid en kies een oplossing voor een langere termijn’, zoals een warmtepomp. Kortom, spannende tijden met meer dan genoeg uitdagingen voor de markt in de komende jaren.”

Visie

Wisse vertelt: “Hoe Jan-Paul Schop de verandering in de markt beschrijft, zo zie ik dat ook.” Ook de visie dat de fabrikant zich niet meer uitsluitend met het product kan onderscheiden, maar concepten moet bieden, onderstreept hij.
Daarnaast ziet Wisse een andere tendens, te weten industrialisatie. “De bouw zit met een enorme bouwopgave, heeft torenhoge faalkosten en ziet vakpersoneel verdwijnen. Industrialisatie is hierop het antwoord. Je ziet dat prefab nu eindelijk een opmars maakt. Waarbij alles wat je in de eerste lijn op kunt lossen, winst is.”

Reden te meer voor BUVA om met de producten een koppeling te leggen tussen de gevel en de huisinstallaties. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van het BUVA homecare systeem.

Oplossing

Het homecare-systeem is een totaalsysteem en combineert een goed afgesloten woning, duurzame warmte, en goed ventileerde binnenlucht. De systemen sluiten naadloos aan bij de veranderende markt. Wisse: “We hebben de afgelopen jaren systemen ontwikkeld die volledig autonoom en vraaggestuurd functioneren. In de systemen zijn sensoren opgenomen die permanent de temperatuur, de luchtvochtigheid en de CO2-uitstoot in de woning meten.”

Met de range producten van BUVA is het organiseren van een optimale schil van de woning relatief eenvoudig. Met een goede schil creëer je een optimale luchtdichtheid. Als je daarnaast een warmteterugwinunit inzet, zorg je ervoor dat de warmtevraag nog kleiner wordt.
En hierin ligt de sleutel van het succes voor BUVA. Want er kan een warmtepomp worden ingezet met een lagere capaciteit. De propositie raakt een gevoelige snaar; de eerste serie projecten zijn nu in gang gezet. Wisse: “We krijgen geregeld te horen dat we met homecaresysteem de spijker op zijn kop slaan en dat we onze partners hier volledig mee ontzorgen.”

Reageer op dit artikel