partner nieuws

Starten met crowdfunding: vier tips voor succes

Installatiebranche

Starten met crowdfunding: vier tips voor succes

Starten met crowdfunding? Mensen steken echt hun geld niet zomaar in een bedrijf. Ze willen een goed beeld hebben van de eigenaren en van wat het bedrijf precies doet. Bij crowdfunding geldt misschien nog wel meer dan bij de bank: zorg dat je beslagen ten ijs komt. Vier praktische tips uit de whitepaper van Knab Crowdfunding.

Jaarlijks beginnen duizenden mensen een bedrijf. Nog eens duizenden bedrijven willen groeien. Crowdfunding is dan een mooie manier van financiering. Crowdfunding is simpel gezegd geld lenen van een groep particuliere of zakelijke geldschieters. Als bedrijf kun je op een online platform je plannen presenteren. Je geeft daar aan wat je precies wilt gaan doen en hoeveel geld je daarvoor nodig hebt. Je laat ook zien binnen welke termijn je die lening willen terugbetalen en tegen welke rente. Hoe start je met crowdfunding?

Starten met crowdfunding: vier tips

Een flink deel van opstart- en groeiplannen loopt spaak. Vaak niet omdat de ondernemer geen vakman is, maar wel omdat onvoldoende rekening is gehouden met de vier onderstaande tips.

1. Maak een goed plan

Een groot deel van de aanvragen voor crowdfunding door ondernemingen wordt afgewezen. Vaak komt dat omdat de ondernemer geen gedegen businessplan heeft. Zorg dus dat je ondernemingsplan deugt. Dat is bij crowdfunding nog belangrijker dan wanneer je naar de bank gaat voor een lening. Bij de bank hoef je maar hooguit twee mensen te overtuigen, op een crowdfundingplatform moet je een hele grote groep mensen overtuigen. Die zijn extra kritisch, want ze steken hun eigen spaargeld in jouw bedrijf.

2. Wees behalve vakman ook ondernemer

Wie een bouw- of installatiebedrijf wil beginnen, weet meestal heel goed wat hij gaat doen. Maar niet iedereen is een ondernemer. Dat blijkt vaak al bij het indienen van het ondernemingsplan. Daarin moet niet alleen staan wat je gaat doen, maar ook hoe je je bedrijf tot een succes gaat maken. Zet op een rij welke omzet je denkt te halen, hoe je dat wilt doen, wie je doelgroep is, wat je kosten zijn en welke winst je denkt over te houden.

Een investeerder gaat alleen met jou in zee als je een zeer gedegen plan hebt. En je krijgt maar één kans. Zorg dus voor een goede voorbereiding, want succes zonder voorbereiding heet geluk. De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen, is: zou jij je eigen geld erin steken?

3. Kijk welk platform bij je past

Krab je goed achter de oren wanneer een crowdfundingplatform jouw aanvraag afwijst. Je plan zit dan niet goed in elkaar. Kijk goed naar de reden van afwijzing en verander je plan. Daarmee heb je meer succes dan wanneer je het bij het volgende platform gaat proberen. De kans bestaat dat je weer wordt afgewezen.

Er kunnen ook andere redenen zijn waarom je aanvraag niet wordt geaccepteerd. Het kan zijn dat het platform van je keuze bepaalde minimale en maximale investeringsbedragen hanteert. Jouw gewenste bedrag valt dan buiten die bandbreedte. Of de gewenste looptijd is langer dan de looptijden die het platform hanteert. Kijk dus altijd goed naar de voorwaarden van de verschillende crowdfundingplatforms. Pas dan kun je bepalen of een platform bij je past. Richt je niet specifiek op investeerders van wie je denkt dat ze graag in jouw bedrijfstak investeren. Wie geld steekt in crowdfundprojecten, doet dat gespreid.

4. Spreid je risico en dat van investeerders

Zet niet alleen in op crowdfunding. Wil je een onderneming beginnen, dan moet je altijd eigen geld meenemen. Een investeerder zal jouw ondernemersrisico waarschijnlijk niet alleen willen dragen. En een ondernemer die zelf geen geld in zijn zaak steekt, wekt weinig vertrouwen. Zorg dus voor meerdere financieringsbronnen. Kijk eens binnen je eigen netwerk van familie, vrienden en kennissen. Of stap naar een bank. Kun je zelf geld inbrengen, heb je financiering uit je inner crowd en kun je je plan aanbieden op een crowdfundingplatform? Dan is een bank eerder geneigd je geld te lenen. Denk niet dat je met drie verschillende financieringsbronnen ook meer geld kunt lenen. Dat werkt niet.

Geld ophalen met crowdfunding: ook in de installatiebranche

Starten met crowdfunding? Wat is crowdfunding precies? Wanneer kan crowdfunding een succes worden? Hoe pak je het aan? Hoe groei je door? Download voor alle antwoorden de gratis whitepaper: Geld ophalen met crowdfunding: zo doe je dat – inclusief twee praktijkvoorbeelden van succesvolle ondernemers in de installatie- en energiebranche.

Reageer op dit artikel