partner nieuws

Logistieke en technische ondersteuning bij ingewikkelde CLV-renovatie

Installatiebranche

Logistieke en technische ondersteuning bij ingewikkelde CLV-renovatie

Een complexe CLV-renovatie bij een appartementencomplex in Wageningenwerd in uitvoering een geoliede machine. De sleutel: een gedegen voorbereiding. Steennis Service & Installatietechniek schakelde groothandel Rensa en leverancier Ubbink in voor logistieke en technische ondersteuning.

Uitdagende worsteling

In de regel is een rookgasafvoervervanging in een appartementencomplex met een Vereniging van Eigenaren een uitdagende worsteling. Doorgaans is de cv-ketel eigendom van de bewoner, en de schacht van de VVE. Bij de gemiddelde VVE wegen de financiën vaker zwaarder dan de veiligheid.

In Wageningen duurde het dik twee jaar voor er spijkers met koppen geslagen konden worden rond de overstap naar HR. Het appartementencomplex, waar 25 toestellen op 5 collectieve kanalen zijn aangesloten, werd grotendeels gestookt met VR-toestellen. De concentrische VR-rookgasafvoer van dikwandig aluminium is met de bouw in 1993 ingestort in de verdiepingsvloeren.

Integrale aanpak

Dergelijke renovaties komen nu op grote schaal voor. De praktijk is – helaas – dat ze niet integraal worden aangepakt, waardoor bijvoorbeeld het risico ontstaat dat HR-toestellen op VR-afvoeren met open verbinding blijven draaien. Dit kan door de lagere temperatuur van de rookgassen (minder trek) en mogelijke ophoping van condenswater en koolmonoxide tot gevaarlijke situaties leiden.

Installateur Steennis kreeg de klus door een integrale benadering van de vervanging, maar wel met de eis dat per strang de bewoners binnen 1 week uit de zorgen waren. Steennis schakelde direct met technische groothandel Rensa, die op zijn beurt Ubbink invloog voor deze klus.

Logistiek just-in-time

Bij de zomerse renovatie zat elke strang een week zonder verwarming, gas, ventilatie en warm water. Rensa leverde per strang alle benodigde installatiematerialen een week tevoren aan op de bouwplaats. Hierdoor was de voorraad op de bouw beperkt, maar had Steennis nog wel altijd reservemateriaal om mogelijke tegenvallers op te vangen. De techneuten van Rensa en Ubbink bleven altijd standby voor technische en logistieke bijstand.

Fotoverslag

Bekijk het fotoverslag van de renovatie:

Reageer op dit artikel