partner nieuws

Bedrijfskunde voor engineers

Installatiebranche

Bedrijfskunde voor engineers

Je kent dat wel: scrollen door je LinkedIn feed en dan ineens valt je oog op een afbeelding die eruit springt. Het gebeurde mij onlangs met de afbeelding boven dit artikel. Het gevolg: je gaat het verhaal lezen. Als het reclame was zou je zeggen: het werkt, je hebt de aandacht van de lezer gevangen.

Het betreffende artikel was in feite reclame voor de Harvard Business School: een student vertelt waarom het zo goed voor hem was om z’n technische opleiding aan te vullen met een business opleiding. Inderdaad: een business opleiding aan Harvard. Even los van die reclame: hij heeft wel een punt.

Goed geschoold

Ik ben de laatste om de waarde van ‘het leren van een vak’ te ontkennen. Zeker in de techniek is er behoefte aan goed geschoolde mensen die hun vak verstaan. Goede technische kennis maakt de vakman tot vakman. Maar steeds meer is duidelijk dat zo’n vakman niet op een eiland functioneert. Dat wordt versterkt door BIM. Natuurlijk: BIM staat voor Building Information Modeling. Maar in het kader van deze blog kunnen we de B ook gebruiken voor Business. Het gaat om Business Information, bedrijfsinformatie.

Little en big

In de beginjaren van BIM maakten we onderscheid tussen little BIM en big BIM. Waar big BIM ging over processen tussen bedrijven, betrof little BIM de interne bedrijfsprocessen. Begin niet te denken over samenwerken op grote schaal als je je zaakjes in het klein nog niet voor elkaar hebt. Dat soort inzichten heeft alles te maken met bedrijfskunde, met kijken vanuit verschillende perspectieven. En dat is zeker niet iets voor de beginjaren alleen: ook vandaag is dat cruciaal voor succesvolle BIM-projecten.

Je blik verruimen

We gaan nog een keer terug naar die student aan Harvard. Volgens hem (en ik ben dat met hem eens) is een belangrijke meerwaarde van bedrijfskunde het feit dat je leert kijken naar je omgeving vanuit een andere lens, vanuit een andere view. Dat is ook nuttig in het kader van BIM. Kijken naar een gebouw aan de hand van een tekening (2D) is in feite maar een beperkte view. Een 3D model verruimt je blik, om nog maar te zwijgen van 4D (tijd), 5D (kosten), 6D (energie) en 7D (facility management). Eigenlijk zoom je (om in termen van een lens te blijven) steeds verder uit om zo het complete plaatje in beeld te krijgen.

Geen eiland

Moet daarom iedereen in de bouw bedrijfskunde gaan studeren? Zeker niet. Voor de een is het al winst wanneer BIM je tot het inzicht brengt dat je niet op een eiland functioneert. Een ander wint een wereld door zich bewust te zijn van verschillende views op een omgeving. Het beste resultaat krijg je wanneer deze twee mensen hun krachten bundelen. Samen ervoor gaan, samen een volgende stap zetten. Dat is en blijft de essentie van BIM: gebruikmakend van elkaars kracht het verschil maken in de wereld van iedere dag.

Edwin Schalk is Business Development Director bij Stabiplan.

Reageer op dit artikel