partner nieuws

5D-BIM: Euro’s en materialen direct in het project

Installatiebranche

5D-BIM: Euro’s en materialen direct in het project

De tijd van de tekentafel en het penseel lijkt voor veel ontwerpers nog niet zo lang geleden. Toch werd er al bijna 50 jaar geleden gepionierd met computergestuurd 3D-ontwerpen.

Grote ruimtevaartbedrijven begonnen in 1970 met het digitaal ontwerpen van nieuwe technologieën. Dit revolutioneerde de manier waarop vliegtuigen werden ontworpen en gebouwd en verhoogde de productiviteit in de sector tot tien keer.

Werken met verschillende BIM-platformen

3D-ontwerpen is ondertussen ook de norm in de installatiewereld. Met BIM profiteren installatiebedrijven van voordelen door kostenbesparing en foutenverkleining. Architecten, installateurs en adviseurs gebruiken vaak echter verschillende BIM-platformen die niet altijd goed met elkaar synchroniseren. Het gevolg hiervan is dat er geen ‘single source’ is die een geïntegreerd, real-time beeld geeft van ontwerp, kosten en materialen. Resultaat: tegenvallende resultaten in de uitvoer.

Kosten en materialen in het model

5D-BIM voegt twee eigenschappen aan 3D-BIM toe: kosten en materialen. Hiermee brengt 5D direct het kostenplaatje en benodigde materialen in het ontwerp. 5D-BIM is een vijf dimensionale weergave van de fysieke en functionele eigenschappen van een project. Naast de standaard ontwerpparameters worden nu ook details zoals geometrie, esthetiek, thermische en akoestische eigenschappen meegenomen in een project. Met een 5D-platform zien engineers en tekenaars sneller de impact van wijzigingen op de kosten en planning van een project.

Rol in het bestelproces

Hiermee krijgen engineers een rol in het bestelproces. Als de engineer namelijk al tijdens het ontwerpproces beschikt over alle relevante data, kan hij in die fase al zien welke effecten zijn beslissingen hebben op bijvoorbeeld de kosten van een ontwerp. Stel dat het apparaat van leverancier A veel goedkoper is dan dat van B, maar dat er voor A wel een kleine wijziging nodig is, dan kan de ontwerper daar rekening mee houden. Door direct inzicht te hebben in materialen, is het eenvoudiger afspraken te maken met leveranciers.

Mogelijkheden in de toekomst

De combinatie augmented reality en 5D-BIM biedt veel mogelijkheden voor de gehele bouwketen. Er is één grote maar: alle ketenpartners zullen BIM-technologieën moeten omarmen en duidelijke afspraken maken. Daarbij zal vanaf het ontwerp tot de uitvoering gebruik moeten gemaakt worden van correcte, uniforme data en standaarden. Alleen zo kunnen ketenpartners gezamenlijk profiteren van de voordelen die BIM biedt.

Reageer op dit artikel