partner nieuws

BIM doe je samen!

Installatiebranche

BIM doe je samen!

Een jaar geleden maakte AGO Groep Installatiebedrijven de overstap naar Stabicad for AutoCAD en Stabicad for Revit en sindsdien worden steeds meer projecten in BIM uitgewerkt. De ambitie is om over vijf jaar alle projecten in BIM te doen.

We zijn in gesprek met John van Summeren (l), Algemeen directeur van AGO Groep Installatiebedrijven en met Ismail Yalman (r), Werkvoorbereider/tekenaar bij AGO Groep. AGO Technische Installatie en AGO Totaaltechniek zijn totaalinstallateurs – gevestigd in Brabant – van elektra, cv’s, dakwerkzaamheden, airco’s, luchtbehandeling, riolering, loodgieterinstallaties, brandbeveiliging, sanitair en technisch beheer.

Voorbereidingstijd

John vertelt: “Wij zijn al een paar jaar bezig met BIM-projecten en merken dat BIM nu vaak nog veel tijd kost aan de ‘voorkant’ van een project. De voorbereidingstijd is relatief lang, waardoor we er momenteel nog niet veel profijt van hebben. Dit komt voornamelijk doordat er nog niet optimaal samengewerkt wordt. Er wordt nog op de oude manier gewerkt, maar dan in Revit. Daarentegen geloof ik wel dat BIM de toekomst is, en we er niet meer omheen kunnen. Wij doen nu circa 40% van de projecten in BIM, en door hiermee door te zetten, weet ik zeker dat we op de lange termijn de faalkosten kunnen verminderen en we veel tijd kunnen besparen.”

BIM-project Torckdael

Samen staan we sterk

“Om goed te kunnen werken volgens BIM, moeten alle partijen met elkaar samen willen werken. Een veelgehoorde leus is “samen staan we sterk” en ik ben er ook daadwerkelijk van overtuigd dat dit de voorwaarde is voor succesvolle BIM-projecten. Elke partij moet bereid zijn om samen te willen werken en om niet alleen naar de prijs van het moment te kijken, maar de prijs te bekijken over 30 jaar verspreid, want dan zal je zien dat het geld gaat opleveren. Om over vijf jaar met de hele branche BIM LIVE te zijn, moeten we samen de schouders eronder zetten.”

Lees hoe AGO Groep BIM-software inzet bij het BIM-project Torckdael Wageningen.

Reageer op dit artikel