partner nieuws

Tips voor energiezuinig ventileren

Installatiebranche

Tips voor energiezuinig ventileren

De tijd dat ventilatie in woningen niet serieus werd genomen, is voorbij. Steeds betere isolatie maakt goed ventileren steeds belangrijker. Daarnaast is een raam openzetten in deze tijd van energie besparen not done. Welke tips kunnen installateurs hun klanten geven om energiezuinig te ventileren, zodat er een comfortabel en gezond binnenklimaat is?

Veel woningen hebben nog een oude ventilatie-unit met wisselstroom hangen. Vervang deze ventilatie-unit door een energiezuinig ventilatie-unit op gelijkstroom. Dit bespaart per jaar 83% aan energiekosten. Het elektriciteitsverbruik dat overblijft is vergelijkbaar met een wekkerradio.

Slimme sensoren

Ventilatiesystemen worden steeds meer uitgerust met slimme sensoren. Deze sensoren hebben als doel om te ventileren op het moment dat het nodig is. Een CO-sensor in de woonkamer zorgt ervoor dat er tijdens een feestje met veel mensen in de woonkamer net even wat meer wordt geventileerd.

RV-sensor

Een RV-sensor meet de relatieve vochtigheid in een ruimte. Deze sensor zorgt ervoor dat in een vochtige badkamer net even wat langer nagedraaid wordt. Dit voorkomt dat er schimmels in de badkamer ontstaan.

PIR-sensor

En een PIR-sensor of bewegingssensor – PIR staat voor passive infrared – in het toilet zorgt ervoor dat er net even wat langer geventileerd wordt. Ventileren wordt een stuk makkelijker hiermee, want je hoeft er eigenlijk niet meer over na te denken, maar er is wel een gezonde luchtkwaliteit in de woning. En van gemak houden we allemaal.

Tip: Goede ventilatie voorkomt huismijt & schimmel

Reageer op dit artikel