partner nieuws

De invloed van de luchtstroom op het comfort van het binnenklimaat

Installatiebranche

De invloed van de luchtstroom op het comfort van het binnenklimaat

Comfort en het binnenklimaat. Twee begrippen die steeds vaker in één adem genoemd worden. We streven naar een gezonde en comfortabele leef- en werkomgeving. Het is dan ook niet zomaar een trend in de maatschappij. Het is het resultaat van het bewustzijn dat duurzaamheid over meer gaat dan energie besparen, dat een duurzaam gebouw een comfortabel en gezond gebouw is. Wat de klimaattechniek betreft vraagt dit om een nieuwe benadering. Na een jarenlange focus van de koeling- en verwarmingsindustrie op de mechanische en technische kant van de producten is het tijd om juist de vraag naar comfort centraal te stellen.

Out of the box
Het binnenklimaat, of dat nu thuis, op kantoor, in de winkel, op school, in een restaurant of waar dan ook is, wordt door tal van factoren beïnvloed. Of het klimaat als comfortabel wordt ervaren, wordt grotendeels bepaald door de luchttemperatuur en de luchtsnelheid. Lucht met een hoge snelheid en een lage temperatuur wordt al snel als tocht ervaren. Tocht wordt gedefinieerd als een ongewenste lokale afkoeling van het menselijk lichaam ten gevolge van luchtstroming. Zo vinden veel mensen vaak ook de directe luchtstroom van airconditioners onaangenaam. Die luchtstroom is een direct gevolg van de hedendaagse airco-techniek. Aanpassingen aan enkel luchtsnelheid en uitblaaspatroon van de bekende liniaalsystemen kunnen dit probleem nooit geheel voorkomen. Een oplossing vraagt om nieuwe technieken, die letterlijk ‘out of the box’ zijn. Technieken die in staat zijn tot een actieve controle van de luchtstroom.

360° comfort
De nieuwe 360 cassette is zo’n techniek. Het is een techniek die breekt met de geldende opvatting dat uitblaaslinialen essentieel zijn om de luchtstroom te beheersen. De 360 cassette, de naam zegt het al, is de eerste volledig ronde cassette die geen uitblaaslinialen heeft. In plaats van linialen wordt gebruik gemaakt van een 3-tal kleine stuurventilatoren die de luchtstroom optimaal sturen. Zo wordt het gewenste comfort bereikt. De luchtstroom kan zelfs in 3 segmenten van 120° individueel gestuurd worden voor comfort op maat.  De luchtstroom kan vrijwel horizontaal gericht worden met als resultaat een gelijkmatige luchtverdeling in iedere hoek van de ruimte. Volgens het  Bouwbesluit en NEN1087 mag de luchtsnelheid in de leefzone van een verblijfsgebied, veroorzaakt door de toevoer van lucht, niet groter zijn dan 0,2 m/s. De leefzone is dat gedeelte van een ruimte vanaf 1,0 m uit de gevel en tot 1,8 meter boven de vloer. Voor kantoren bedraagt de maximale luchtsnelheid 0,15 m/s in de leefzone. De luchtsnelheid van een 360 cassette is in de leefzone lager dan 0,15 m/s. Het hoogst bereikbare comfortniveau volgens de ASHRAE standaard.

Bekijk de onderstaande video voor de werking van een 360 cassette.

Luchtvaarttechniek
Voor de ontwikkeling van de 360 cassette werd gebruik gemaakt van de kennis van de aerodynamica uit de luchtvaarttechniek. Er is rekening gehouden met het coanda-effect, het verschijnsel dat stromende gassen zoals lucht de kromming van een oppervlak volgen. Volgens dit verschijnsel blijft lucht die hoog uitgeblazen wordt aan het plafond kleven, wordt bovenin vermengd met aanwezige lucht en komt vervolgens goed verdeeld in de ruimte terecht. Maar dit gaat niet meer op wanneer de lucht onderweg tegen obstakels (lampen, balken etc. botst). De lucht valt dan direct omlaag en veroorzaakt tocht op de ene plaats terwijl de andere plaats niet bereikt wordt. De stuurtechniek in een 360 cassette maakt het mogelijk de lucht iets verder op te trekken, zodat ook in ruimtes met obstakels of waar de cassette niet direct onder het plafond geïnstalleerd is, een gelijkmatige en comfortabele luchtstroom mogelijk is.

De 360 cassette introduceert een nieuwe techniek op de airconditioningmarkt, naar voorbeeld van een van de grote grondleggers van de organische architectuur: Antoni Gaudi.

 ‘Straight lines belong to men, the curved ones to god’

Antoni Gaudi

Reageer op dit artikel