partner nieuws

Vuurdoop met warmtepomp

Installatiebranche

Vuurdoop met warmtepomp

Loodgietersbedrijf Ebbers krijgt bij de realisatie van een bedrijfsverzamelgebouw in Badhoevedorp een primeur op het bordje: het allereerste warmtepomp-project in de 105-jarige geschiedenis. Rensa Techniek ondersteunde de installateur bij deze duurzame ontdekkingsreis.

In het eerste ontwerp van het gebouw, een drielaags gebouw in jaren ’20 stijl met een oppervlakte van 1500 m, stonden ‘gewoon’ cv-ketels en radiatoren ingetekend. “Na de eerste berekeningen, kwam de bodemwarmtepomp met lagetemperatuur-vloerverwarming in beeld”, kijkt Piet-Hein Ebbers van het bedrijf terug op de werkvoorbereiding. “De opdrachtgever werd enthousiast over het duurzame verhaal. Bovendien kun je huurders met warmtepomptechniek koeling bieden.”

Eerste warmtepomp
Kanttekening: Ebbers, die de opdracht gegund was omdat hij zowel huurder als buurman van de opdrachtgever is, had nul ervaring met warmtepompen. “Wij zijn een klein bedrijf met 5 mensen, die vooral op pad zijn voor het klassieke installatievakwerk voor de particulier. Deze opdracht zagen we als een mooie kans. We bestaan al meer dan een eeuw, maar warmtepompen zijn nieuw voor ons. Daarom was het prettig om kennis en kunde hierover bij een partner neer te leggen.” Rensa tekende voor de volledige berekening en engineering van de warmtepompinstallatie. Technisch adviseur Sjaak Steller schoof aan namens Rensa. “We kunnen meer dan logistieke dienstverlening. We zijn met Ebbers verder gaan rekenen en tekenen in 3D, een mooie ontdekkingsreis vol waardetoevoeging. We hebben van een Seat een Mercedes gemaakt.”

Bodembronnen
Na alle overwegingen is voor het goed geïsoleerde bedrijfsverzamelgebouw een warmtepomp toegepast van Alpha-Innotec, waarbij gebruik gemaakt werd van de ondersteuning van Nathan Systems om het juiste type (Professional SWP 581, 58 kw vermogen, COP 4,8) en buffervat (500 liter) te selecteren. De importeur van de Duitse bodemwarmtepomp tekende ook voor het boren van de 13 gesloten bronnen tot op 120 meter diepte. Hiervoor is namelijk, net zoals bij het ontwerp, installatie en beheer van de warmtepomp, een BRL-certificatie nodig. Saillant detail: vlak voor de boring bleek de grote hoofdwaterleiding van luchthaven Schiphol onder het boorterrein door te lopen. Het liep met een sisser af.

Strak werk
Zo’n duurzame installatie vraagt meer vierkante meters dan een installatie met cv-ketels. De warmtepomp staat in een technische ruimte, die in een aanpalende container naast het gebouw is geplaatst, en straks in de gebouwstijl wordt afgewerkt. Hierdoor hoefden er geen verhuurbare meters in het gebouw te worden opgeofferd. In deze compacte stookruimte staat ook een buffervat, de pompen, verdelers en de regeltechniek.

Vuurdoop
Alle ervaringen in dit gebouw werken als een katalysator, erkent Ebbers. Inmiddels heeft het bedrijf meerdere opdrachten met warmtepompen in het vooruitzicht. “Natuurlijk blijven we als kleine installateur breed actief, maar deze ervaring heeft voor ons deuren geopend. Bedrijven als de onze moeten goed definiëren waar ze zelf goed in zijn, en specialisten inschakelen voor werk dat anderen beter kunnen.”

Bekijk het videoverslag van dit project

Reageer op dit artikel