partner nieuws

“Samenwerken is samen werken”

Installatiebranche

“Samenwerken is samen werken”

Een BIM-project starten met verschillende installatieconcepten? Van Hoften Installatietechniek ging de uitdaging aan. In samenwerking met bouwbedrijf Hurks werkten zij twee verschillende (proef) bungalows uit in Stabicad for Revit, volledig in BIM gerealiseerd. Arjan Burghout, projectleider & BIM manager, en Geert-Jan Bosmans, projectleider & sales bij Van Hoften, presenteerden dit project tijdens de SUM.

Vakantiebungalows
De opdrachtgever vroeg om twee bungalows van schetsontwerp tot Definitief Ontwerp (DO) in BIM te ontwerpen. Een écht BIM-project dus, waarbij Van Hoften verantwoordelijk was voor de sanitaire, cv-, mv- en e-installaties. Beide bungalows zijn met verschillende installaties uitgevoerd, zodat er in de proefperiode een keuze gemaakt kan worden voor de overige, nog te bouwen, vakantiebungalows. Zo hebben de bungalows verschillende types vloerverwarming en is er bij een bungalow voor gekozen om met de wtw-unit te verwarmen én te koelen.

Ruimtelijk inzicht met Stabicad for Revit
De installaties in de bungalow zijn in Stabicad for Revit uitgewerkt, voornamelijk om inzichtelijk te maken of alles past in de ruimte die ervoor beschikbaar is. Voor het optimaliseren en berekenen van installaties biedt Stabicad uitkomst: aanwezige sanitaire toestellen uit het bouwkundig model kunnen bijvoorbeeld eenvoudig op het rioleringsstelsel worden aangesloten met gebruik van autorouting families. Daarna kan in Stabicad het stelsel geoptimaliseerd worden en (controlerend) berekend worden.

Daarnaast maakte Van Hoften ook gebruik van PLS’en van MEPcontent, voor het creëren van bestelbare materiaallijsten. In Stabicad zijn de materiaallijsten aan het model gekoppeld, waardoor actuele productinformatie direct meegenomen kan worden met de bestellijst.

Vakantiewoning 1

BIM-visie Van Hoften
In 2013 begon Van Hoften met intensieve trainingen om de eerste grote stappen met BIM te maken, en inmiddels gaat Van Hoften volledig voor BIM. Het doel is om eind 2018 100% van de projecten in Revit uit te werken. Hierbij ligt vooral de focus op de I van BIM: inzicht geven in het gehele proces van ontwerp en bestelling tot uitvoering, beheer en onderhoud. Arjan licht toe: “Belangrijk hierbij is dat het proces gedragen wordt door alle betrokken partijen, dus opdrachtgever, aannemer en installateur. En dan is samenwerken ook echt samen werken.”

Reageer op dit artikel