partner nieuws

Air Spiralo® succesvol van PIM naar BIM

Installatiebranche

Air Spiralo® succesvol van PIM naar BIM

Een BIM-project staat of valt bij de kwaliteit van informatie in het model. Om modelleurs van betrouwbare productdata te voorzien, zet fabrikant Air Spiralo® hun PIM-systeem succesvol om naar werkbare BIM-content.

Met meer dan 7000 verschillende artikelen heeft Air Spiralo, producent van ronde en rechthoekige-instort ventilatiekanalen, een zeer uitgebreid PIM-systeem. Het omzetten van deze producten naar uniforme en werkbare BIM-content was een grote uitdaging voor BIM-specialist Rick van Ammers. Hij vertelde erover tijdens de subsessie op de .

Samen met is Air Spiralo® erin geslaagd het brede assortiment ventilatiekanalen en hulpstukken om te zetten naar een BIM ventilatiebibliotheek. Fabrikant Air Spiralo® zet productdata uit het eigen PIM-systeem direct om naar juiste, werkbare BIM-content voor engineers middels MEPcontent webservices.
Uniforme en actuele data
“Betrouwbare productdata is essentieel voor het succes van onze organisatie. Alle bedrijfsprocessen, van financiën, tot productie naar marketing zijn hebben een rol in het opbouwen van de productdata” vertelt Rick van Ammers, “de PIM-database is daarom het hart van onze organisatie”. Voor het beheren van de PIM-database is er binnen Air Spiralo® een speciaal PIM-team met een dedicated PIM-beheerder. Hierdoor vindt het databeheer plaats op één plek en uniforme wijze en is er een directe link naar het productieproces.

Met de groeiende vraag vanuit de markt naar betrouwbare BIM-content is het een logische stap om ook engineers te voorzien van actuele productdata, direct uit het Air Spiralo® PIM-systeem. Van Ammers: “Onze database is opgebouwd volgens de ETIM-norm en de NEN-norm. Door deze eenduidige structuur kunnen we onze productdata synchroniseren met andere databronnen zoals onze ERP-systemen, prijslijst en website, maar ook externe bronnen zoals MEPcontent”.


Webservices voor up-to-date content
In samenwerking met het MEPcontent team heeft Air Spiralo® een tool ontwikkeld die de MEPcontent PLS datavelden automatisch vult met de juiste datavelden uit het Air Spiralo® PIM-systeem. Dankzij de ‘mapping’ van de velden is het mogelijk om ook gewijzigde productdata direct door te zetten naar de BIM-content bibliotheek. Coert de Jong, Product Manager MEPcontent liet tijdens de sessie zien hoe de synchronisatie technisch is gerealiseerd. “Met de MEPcontent webservices wordt Air Spiralo® PIM-data automatisch omgezet naar werkbare BIM-content voor installateurs” aldus Coert. “De content voldoet aan de EMCS (European MEPcontent Standard). Hiermee bieden we gebruikers content die voorzien is van de juiste parameters. Dit zijn niet alleen technische kenmerken maar ook handelsdata zoals GTIN en deeplinks naar productpagina’s op de Air Spiralo® website”.

Het klopt en het past
Met de Air Spiralo® bibliotheek op MEPcontent.eu is het mogelijk om ventilatiesystemen veel efficiënter te ontwerpen en te installeren. “Omdat de data altijd actueel is, zijn lengtes en aansluitingen betrouwbaar. Dit biedt veel voordelen voor gebruikers, er kan immers direct besteld worden vanuit het BIM-model. Hierdoor weten installateurs dat de ventilatiesystemen die ze ontwerpen, kloppen en passen op de bouwplaats” aldus Van Ammers. “Door aan het begin van het bouwproces PIM-data op orde te hebben, zal de foutmarge aan het einde van het bouwproces op de bouwplaats kleiner zijn. Uiteindelijk wordt hierdoor dus veel tijd en geld bespaard” sluit Rick van Ammers af.

Reageer op dit artikel