nieuws

Installatietalenten om tekentafel voor verduurzaming Driemanspolder

Installatiebranche

Maak in één dag tijd een concreet plan voor het verduurzamen van de Zoetermeerse wijk Driemanspolder. Dat is de opdracht aan acht teams van installateurs en studenten op de eerste Techathon van Techniek Nederland.

Installatietalenten om tekentafel voor verduurzaming Driemanspolder

De Techaton vindt plaats op 21 november in The Dutch Innovation Factory in Zoetermeer. Aan het evenement doen acht verschillende teams mee. Daarin werken getalenteerde medewerkers van installatiebedrijven samen met hbo- en mbo-studenten.

 

Teams Techaton

De teams die meedoen aan de Techaton zijn:

  • Team 1 Heijmans – HHS
  • Team 2 Engie – HHS
  • Team 3 Rensa – HAN
  • Team 4 Kuijpers – HAN
  • Team 5 Kropman – HAN
  • Team 6 Van Dorp – HAN
  • Team 7 Homij – Fontys
  • Team 8 Breman – Avans

 

Technisch verduurzamen wijk

De Techathon is een variant op de hackathon. Daarin proberen teams in een heel korte tijd, meestal een dag, een technisch of maatschappelijk probleem op te lossen. Op 21 november gaan de Techathon-teams dat doen voor het technisch verduurzamen van de wijk Driemanspolder in Zoetermeer. De teams krijgen de opdracht om met een technisch en financieel haalbaar plan te komen voor de verduurzaming van de wijk. Het plan moet óók kunnen rekenen op steun van de bewoners en alle andere betrokken partijen. De teams krijgen precies één dag de tijd om hun plan af te ronden en samen te vatten in een aansprekende pitch.

 

Waterstofstudiereis

Een deskundige jury onder leiding van voorzitter Medy van der Laan van Energie Nederland beslist welk team de eerste Techathon wint. Uit handen van burgemeester Charlie Aptroot van Zoetermeer ontvangen de winnaars een mooi geldbedrag. Bovendien mag het winnende team mee op een waterstof-studiereis. Maar belangrijkste is dat de gemeente Zoetermeer het winnende plan mogelijk daadwerkelijk gaat uitvoeren.

 

CO2-neutrale stad in 2040

Wethouder Wonen en Energietransitie Robin Paalvast ziet de gemeente Zoetermeer als één van de koplopers als het gaat om aardgasvrij wonen. “Onze ambitie is een CO2-neutrale stad in 2040. Samenwerking en innovatieve ideeën zijn essentieel om dat te kunnen realiseren. De eerste Techathon van Techniek Nederland gaat daaraan bijdragen.”

 

Samenwerking onderwijs en bedrijfsleven

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland: “Het verduurzamen van een woonwijk past perfect bij onze missie, want wij vertegenwoordigen de Klimaataanpakkers. Met de samenstelling van de teams benadrukken we bovendien het belang van samenwerking. Techathon 2019 is een prachtig voorbeeld van innovatieve samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven.”

 

Organisatie Techaton

De organisatie is in handen van Techniek Nederland en TNO in samenwerking met de gemeente Zoetermeer, de kennisorganisaties OTIB, ISSO en TVVL, het Center of Expertise Human Capital for Building Technology en mboRijnland.

 

Reageer op dit artikel