nieuws

ISH 2019: meer ruimte voor energie

Installatiebranche

Voor editie 2019 van de vakbeurs ISH neemt beursorganisatie Messe Frankfurt de nieuwe beurshal 12 in gebruik. Ook vindt de beurs dit jaar plaats op vijf werkdagen, van maandag tot vrijdag. De ISH 2019 vindt plaats van 11 tot 15 maart in het Duitse Frankfurt am Main.

ISH 2019: meer ruimte voor energie

De toevoeging van de nieuw gebouwde hal 12 aan de beursplattegrond gaf de beursorganisatoren de kans om thema’s op een andere manier te clusteren. “De nieuwe samenvoeging van thema’s schept meer overzicht en transparantie voor de bezoekers”, aldus Messe Frankfurt. Een kleine ingreep was dit niet: 1.500 van de 2.500 exposanten verhuizen naar andere hallen.

 

ISH Energy

De gloednieuwe hal 12 zal net als de hallen 9 en 11 voornamelijk gevuld zijn met leveranciers van systemen en oplossingen voor verwarming. In hal 10 vinden bezoekers systemen voor energiemanagement en gebouwautomatisering. Hal 8, waar bij de vorige edities vooral verwarmingsinstallaties te vinden waren, biedt nu ruimte aan leveranciers van koeling, airconditioning en ventilatie. Samen vormen deze 5 hallen de sectie energie van de ISH.

 

Verwarmingsindustrie in Duitsland

Aan het programma voor ISH Energy werkt naast de Messe Frankfurt gewoontegetrouw ook het Bundesverband der Deutschen Heizungstechnik (BDH) mee. Deze federatie van de verwarmingsindustrie in Duitsland vertegenwoordigt 104 bedrijven en 2 verenigingen. De federatie helpt de Duitse overheid aan statistieken over deze industrie en geeft aan de overheid en beleidsorganisaties advies over energiebesparing.

 

Europese richtlijn EPBD

De hele Europese verwarmingsmarkt heeft te maken met de eisen uit de herziene Energy Performance of Buildings Directive (EPBD), die sinds juli 2018 van kracht is. De EU-landen moeten de richtlijn binnen 20 maanden omzetten in nationale wetgeving. Deze opgave krijgt in het programma van ISH Energy ruim de aandacht, vertelt Andreas Lücke, directeur van de BDH. In tegenstelling tot in Nederland en in Groot-Brittanië zijn hr-ketels met rookgascondensor bijvoorbeeld nog niet in heel Europa gemeengoed. Zo is er in Duitsland in de gebouwde omgeving al 40 % energie te besparen door het vervangen van inefficiënte verwarmingssystemen door hr-ketels met rookgascondensor.

 

Alternatieve energie

Op de ISH is ook volop aandacht voor verwarmen met alternatieve energiebronnen zoals groen gas, waterstof, biogas en hout. Een grote kanshebber is volgens de beursorganisatoren de brandstofcel, ‘onklopbaar in energie-efficiëntie’.

 

Internet of things

Voor woningbouw is ‘Interconnectiviteit’ een speerpunt van ISH 2019. Dat kunnen bezoekers bijvoorbeeld zien bij het Technologie en Energieforum in hal 11.1 op stand nr. CO6. Een demo-opstelling op een stand van 7 meter bij zeven meter toont de mogelijkheden van ‘Internet of things at home’, met zonnepanelen en hybride warmtepompen en een elektriciteitsnetwerk dat zorgt voor een balans tussen vraag en aanbod van stroom.

ISH Water

In de hallen 1 tot en met 5 zit de sectie water van de internationale vakbeurs. Voor ISH Water werkte Messe Frankfurt ook dit keer samen met de Vereinigung Deutsche Sanitärwirtschaft (VDS). Net als bij de vorige editie biedt de experimentele showroom “Pop up my bathroom” in hal 4 van deze sectie een inkijkje in de toekomst van het badkamerontwerp. De nieuwe badkamertrend is veelzijdig en bont, meldt de beurorganisatie. Felle kleuren voor tegels, badmeubels, wasbakken en badkuipen doen hun intrede. Daarnaast richt ISH Water zich op duurzame sanitaire oplossingen en intelligente watermanagementsystemen.

 

Beursdagen

De ISH begint dit jaar voor het eerst op maandag en eindigt op vrijdag. Exposanten en beursbezoekers gaven aan dat ze graag een extra werkdag wilden voor het beursbezoek. De nieuwe beursdagen maken de heenreis voor internationale gasten eenvoudiger, meent de Messe. De beurs is op de laatste dag ook geopend voor het brede publiek.

 

ISH 2019

De ISH is van 11 tot en met 15 maart 2019 in Messe Frankfurt in het Duitse Frankfurt am Main. Meer informatie: ish.messefrankfurt.com.

Reageer op dit artikel