nieuws

‘Maak leerling volwaardig medewerker’

Installatiebranche

Opleidingsbedrijf InstallatieWerk Zuid-Holland (IWZH) hield onlangs een bijeenkomst om oplossingen te vinden voor de groeiende vraag naar vaklieden. Zestig bedrijven uit de installatiebranche wisselden tips uit.

‘Maak leerling volwaardig medewerker’

Onder het motto ‘Scoren met goed vakmanschap’ kwamen zo’n zestig directies van bedrijven in de installatie- en elektrotechniek op 9 oktober bijeen in het Sparta Stadion. Ze wisselden er inzichten uit over de instroom en de ontwikkeling van medewerkers.

 

Te weinig vakmensen voor energietransitie

Diverse partijen waarschuwden al dat de energietransitie dreigt te stranden door het tekort aan vakmensen. Als het aan opleidingsbedrijf IWZH ligt, gaat dat niet gebeuren. IWZH is bezig met nieuwe opleidingssamenwerkingen, het vergroten van instroom en doorstroom en de focus op nieuwe technieken.

 

Duurzaam omgaan met personeel

Will van der Zwet, directeur van IWZH. wijst in dit verband op het eerste warmtepompcentrum van Nederland, de techniekcampus in Hardinxveld en de duurzaamheidsfabriek in Dordrecht. Toch is zijn advies: “Focus naast de korte op de lange termijn. Kijk niet alleen naar duurzame technieken, maar ga duurzaam om met je personeel.”

 

Leerlingen verlengstuk onderneming

Dennis Roomer, voorzitter IWZH, heeft een andere tip voor het bedrijfsleven: “De instroom en ontwikkeling van medewerkers begint bij ons als directies. Van de bedrijven verwachten wij dat de leerlingen een verlengstuk zijn van hun onderneming en niet voor tijdelijke inleen.” Een reactie uit de zaal: “De leerlingen staan op de pay-roll bij IWZH, maar ze moeten zich volwaardig medewerker van het bedrijf voelen”.

 

Met passie komt resultaat

Dolf Roks, Hoofd Jeugd Opleiding bij Sparta, is het daarmee eens. Hij ziet een parallel tussen het trainen van voetbaltalent en het opleiden van technici. “Onze voetballers moeten Sparta zien als hún club. Zich medeverantwoordelijk voelen voor het succes. Elke dag de beste willen zijn. Het gevoel hebben dat ze erbij horen en ertoe doen. Datzelfde geldt in bedrijven, en dat besef begint bij de directie. Als er een beetje talent is, komt met de passie het resultaat. Feedback is goed, maar is defensief. Probeer toekomstgericht te stimuleren, dus ‘Feed forward’. Zorg voor mobiliteit en maak ontwikkeling zichtbaar.”

 

E en W in één pakket

Volgens Kees Westdijk, opleidingscoördinator IWZH zit de branche op een kantelpunt. “Houden we (ook) vast aan de traditionele vakopleidingen of moeten we opleiden voor hybride vakmensen, dus E en W in één pakket? Met de energietransitie zien we steeds meer koeltechniek samenkomen met elektrotechniek.”

 

Robotisering als oplossing

Ook de robotisering passeert de revue als een oplossing voor het tekort. Roomer: “In Japan worden al robots ingezet vanwege het arbeidstekort als bijvoorbeeld metselaar. Ik denk dat het een kwestie van tijd is voordat dit in Europa ook werkelijkheid wordt.”

 

Met kwaliteit win je de wedstrijd

Roomer: “Als IWZH willen we de verbinding met de partnerbedrijven verstevigen, inzetten op een vaste bron van werving, investeren in ons merk en met onze nieuwe opleidingscentra inspelen op de energietransitie. Ik ben ervan overtuigd dat je met een gekwalificeerd team de wedstrijd uiteindelijk wint.”

 

Lees ook:

Tekort arbeidskrachten oplossen: drie aandachtspunten

Meer vakmensen opleiden voor de energietransitie

De trends voor 2018: duurzaamheid, systeemintegratie en een kwalitatief tekort aan technici

Is de installatiebranche klaar voor een energieneutraal Nederland?

Reageer op dit artikel