nieuws

Ongelukken voorkomen met NEN 8025

Installatiebranche

Er is een nieuwe norm voor de inspectie van technische installaties in woningen: de NEN 8025. NEN, Uneto-VNI en TVVL hebben samen met inspectiebedrijven, brandweer, opleiders, leveranciers en woningbouwcorporaties anderhalf jaar gewerkt aan deze ‘woning-APK’.

Ongelukken voorkomen met NEN 8025

Met de NEN 8025 kunnen installateurs een algemene periodieke keuring (APK) voor de installaties in woningen uitvoeren.

Veiligheid technische installaties

De NEN 8025 beoordeelt uitsluitend de veiligheid van bestaande technische installaties en technische voorzieningen in woningen. Het gaat hierbij om installaties of technische voorzieningen met gas en water en om elektra. Bouwkundige voorzieningen vallen niet onder de norm. Daarvoor zijn de eisen al in andere normen vastgelegd.

 

Woning-APK niet verplicht, wel aan te bevelen

“Een controle volgens de NEN 8025 is niet verplicht, maar wel aan te bevelen”, zegt Uneto-voorzitter Doekle Terpstra. Bij proeven met de woning-APK in Amsterdam en Utrecht bleek dat meer dan de helft van de installaties in de gecontroleerde woningen niet veilig waren. De branchevereniging vindt dan ook dat woningeigenaren en -corporaties de installaties in woningen geregeld zouden moeten laten nakijken.

 

NEN 8025 voorkomt ongelukken

“Installaties worden complexer, worden tussentijds aangepast of worden niet goed onderhouden. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren en woningbrand, waterschade, elektrocutie of koolmonoxidevergiftiging veroorzaken. Met de woning-APK kunnen we veel ongelukken voorkomen. Met NEN 8025 hebben we daar nu een eigentijdse norm voor, gebaseerd op de actuele stand van de techniek.”

 

Van NTA 8025 naar NEN 8025

De voorloper van de NEN 8025 was nog geen officiële norm maar een technische afspraak, de NTA 8025. De NTA 8025 is in 2005 gepubliceerd op initiatief van Uneto-VNI in samenwerking met andere partijen en enkele grote installatiebedrijven. De organisatie hoopte dat de overheid deze ‘woning-APK’ verplicht zou stellen voor woningeigenaren, maar dat is nooit gebeurd. Het lijkt weinig aannemelijk dat de NEN 8025 wel wettelijk verplicht zal worden gesteld. Maar volgens de initiatiefnemers heeft een NEN in ieder geval een hogere status en meer invloed dan een NTA.

Lees ook op Installatiejournaal.nl: Is het tijd voor een verplichte technische keuring van woonhuizen?

Reageer op dit artikel