nieuws

Volop werk in installatiebranche

Installatiebranche

Werknemers die hun baan verliezen als gevolg van de energietransitie hoeven niet werkloos te worden. De technische installatiebranche ziet de werknemers uit de fossiele economie graag komen.

Volop werk in installatiebranche
Foto: TechniekBeeldbank.nu

Om dit soepel te laten verlopen wil Uneto-VNI samen met het UWV en OTIB (het opleidingsfonds voor de installatiebranche) een Energietransitie-loket openen. Dat loket moet werknemers snel begeleiden naar een vaste, groene baan in de installatiesector.

 

SER-advies Energietransitie en werkgelegenheid

Voorzitter Doekle Terpstra van Uneto-VNI reageert met het plan op het SER-advies Energietransitie en werkgelegenheid dat gisteren is gepubliceerd. Het adviesorgaan van de regering wijst niet alleen op de groeiende werkgelegenheid als gevolg van de transitie naar schone energie, maar óók op verlies van arbeidsplaatsen in de oude, fossiele economie.

 

Technisch talent niet verloren laten gaan

De SER verwacht dat er de komende jaren alleen al door sluiting van de kolencentrales duizenden banen verloren gaan. Uneto-VNI wil voorkomen dat daarmee technisch talent verloren gaat.

 

Nieuwe banen ontstaan

In de technische installatiebranche zijn veel banen, maar niet alleen voor technici op uitvoerend niveau. Terpstra: “De sector digitaliseert in razend tempo. Dat betekent dat nieuwe eisen worden gesteld aan het kennisniveau van onze werknemers én dat er nieuwe banen ontstaan. We hebben óók systeemarchitecten, data-analisten, energieadviseurs en BIM-modelleurs nodig.”

Uneto-VNI heeft het plan al voorgelegd aan het UWV, dat bij monde van directeur Tof Thissen positief heeft gereageerd.

 

Zonnepanelen en warmtepompen

De technische installatiebranche houdt nu al rekening met een tekort van 20.000 technici in 2020. Als gevolg van de omslag naar duurzame energieopwekking met bijvoorbeeld zonnepanelen en warmtepompen zou dit tekort zelfs kunnen verdubbelen tot 40.000 vacatures.

 

Versneld opleiden technici

Uneto-VNI richt zich op diverse mogelijkheden om het tekort aan technici te verminderen. Dat gebeurt door instroomcampagnes gericht op jongeren, speciale omscholingsprogramma’s voor zij-instromers én een versneld opleidingsprogramma voor statushouders.

 

Lees ook:

Meer vakmensen opleiden voor de energietransitie

De trends voor 2018: duurzaamheid, systeemintegratie en een kwalitatief tekort aan technici

Is de installatiebranche klaar voor een energieneutraal Nederland?

Statushouders oplossing voor tekort aan technici

 

Reageer op dit artikel