nieuws

Wetsvoorstel verplichte certificering installateurs ter inzage

Installatiebranche

Wetsvoorstel verplichte certificering installateurs ter inzage
Bron: Stichting OVI

Om de verplichte certificering van cv-installateurs vanaf medio 2019 in te voeren, is een wijziging van de Woningwet nodig. Op 31 januari heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een voorstel voor deze aanpassing gepubliceerd, waarop belanghebbenden kunnen reageren.

De certificeringsreling voor cv-installateurs is het directe gevolg van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid uit november 2015. Hierin werden de oorzaken en gevolgen van koolmonoxidevergiftiging in kaart gebracht. Volgens de Onderzoeksraad bleken de bestaande kwaliteitsregelingen de veiligheid van cv-installaties onvoldoende te garanderen.

Wettelijke erkenningsregeling

Met de introductie van een certificeringsregeling komt het ministerie van Binnenlandse zaken tegemoet aan de belangrijkste aanbeveling uit het rapport van de Onderzoeksraad: een wettelijke erkenningsregeling voor installatiebedrijven die cv-ketels plaatsen en onderhouden. Branchevereniging Uneto-VNI drong er sinds het verschijnen van het rapport over koolmonoxide bij de overheid op aan om hier snel werk van te maken.

 

Invoering regeling uitgesteld

De regeling zou eigenlijk per 1 januari 2019 ingevoerd worden, maar in december kondigde minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan dat ze de regeling pas vanaf halverwege 2019 kan invoeren. Wel is nu de aanpassing van de Woningwet die nodig is om de wettelijke certificeringsregeling in te voeren op 31 januari via een internetconsultatie openbaar gemaakt.

 

Reageren op wetsvoorstel

Via de internetconsultatie kunnen alle betrokkenen reageren op de wetswijziging en hun ideeën hierover kenbaar maken. Het kabinet maakt gebruik van reacties en het commentaar om de kwaliteit van de uiteindelijke wetswijziging te verbeteren. Een reactie geven via deze website is mogelijk tot 28 februari 2018.

 

Reactie Uneto-VNI

Leden van branchevereniging Uneto-VNI kunnen ook reageren per email: kwaliteit@uneto-vni.nl. Uneto-VNI zal op korte termijn een reactie geven op de wetswijziging en de leden hiervan op de hoogte stellen.

 

Voorlichtingssessies op vakbeurs VSK

Uneto-VNI geeft op de vakbeurs VSK dagelijks voorlichtingssessies over de nieuwe, wettelijke regeling. De VSK vindt plaats van 6 tot 9 februari 2018 in de Jaarbeurs in Utrecht

 

Meer informatie over de VSK vakbeurs is hier te vinden.

Direct gratis inschrijven voor de vakbeurs VSK kan hier.

 

 

Meer lezen over de verplichte certificeringsregeling voor installateurs:

Uneto-VNI over erkende installateur: “uitstel is geen afstel”

Verplichte erkenning cv-installateurs: de 10 belangrijkste vragen

Plan van aanpak voor erkenningsregeling installateurs

Eisen erkenning installateur nog niet bekend

Reageer op dit artikel