nieuws

Nederlands vakkampioen gaat voor goud op WorldSkills

Installatiebranche

Samen met 27 andere Nederlandse vaktalenten reist Julian van Lohuizen (Elders Totaalinstallateur) in oktober af naar Abu Dhabi voor WorldSkills 2017. De 20-jarige Nederlands kampioen sanitaire- en verwarmingstechniek over zijn liefde voor het vak, kansen in de techniek en natuurlijk de jacht op wereldgoud.

Nederlands vakkampioen gaat voor goud op WorldSkills
Foto: Olivier Huisman/UrbanTurtle

Zijn technisch talent heeft hij niet van een vreemde. Vader Leo, nu technicus bij Scania, was al vroeg een inspiratiebron voor de jonge Julian. “Hij heeft me warm gemaakt voor techniek en ook veel geleerd. Ik hielp ‘m met klussen zodra ik een schroevendraaier kon vasthouden. Ik vond het allemaal even leuk, haalde zelf ook van alles uit elkaar. Van skelter tot brommer. Je kunt wel stellen dat ik techniek met de paplepel kreeg ingegoten.”

Afwisselend vak

Het was dus niet de vraag óf Julian voor techniek zou kiezen. De vraag was: welke richting wordt het? Dat werd installatietechniek. “Omdat het een afwisselend vak is, met veel werk buiten de deur. De ene dag ben je bezig met cv, de andere dag met ventilatiesystemen, een warmtepomp of dakgoten. Ik hou van mijn vak, stap elke dag fluitend de bus in.”

Combi leren-werken

Na het vmbo trad Julian in dienst bij Opleidingsbedrijf InstallatieWerk, dat hem detacheert bij Elders Totaalinstallateur in Raalte. Zijn diploma 1e Monteur werktuigkundige installaties niveau 3 heeft hij al op zak, inmiddels volgt Julian bij Deltion College in Zwolle de opleiding tot Monteur service en onderhoud niveau 3. “Die combi van leren en werken is ideaal voor mij. Je leert enorm veel op school én in de praktijk en verdient ook nog gewoon geld”, zegt Julian. Inmiddels verzorgt hij complete installaties voor zijn werkgever.

Skills Heroes

Zijn ontwikkeling bleef niet onopgemerkt. Afgelopen voorjaar hing Johan van Dijk van Opleidingsbedrijf InstallatieWerk aan de lijn. Of Julian niet wilde meedoen aan Skills Heroes, de Nederlandse vakwedstrijden voor mbo’ers? “Het leek me een mooie uitdaging,” zegt Julian. “Ik had eerder ook al meegedaan aan Vakkanjers. Maar ik ging er niet heen met de gedachte dat ik wel even kampioen zou worden en me zou plaatsen voor WorldSkills. Ik zag het vooral als een mooie uitdaging waar je alleen maar beter van kunt worden.”

Ticket Abu Dhabi

Het liep anders. Julians opdracht was het aanleggen van een cv-installatie volgens gemaatvoerde tekening, inclusief expansievat, gasleiding, verdeler en warm en koud water. “In het begin was ik nog wat zenuwachtig, daarna was ik niet meer te stoppen.” Julian eindigde ruim voor de nummer twee en stond bij de prijsuitreiking opeens met een ticket naar Abu Dhabi in zijn handen: zijn score van 555 punten bleek dik voldoende voor kwalificatie.

Maanden trainen

Feest dus. Maar de knop ging daags na de finale resoluut om. “Als je kans krijgt om aan WorldSkills mee te doen, dan moet je er ook vol voor gaan”, vindt Julian. Samen met Opleidingsbedrijf InstallatieWerk, Elders Totaalinstallateur en Deltion College stelde hij een strak trainingsschema op voor WorldSkills. “Ik ben inmiddels al maanden aan het oefenen. Niet alleen op technische vaardigheden, maar ook op het Engels – want de opdrachten en onderlinge communicatie zullen in Abu Dhabi ook in het Engels zijn.”

Snel en goed

Julian: “Ik maak bij elkaar een hoop vlieguren. Je moet het ook niet erg vinden om bepaalde dingen steeds weer opnieuw te doen. Het gaat erom dat ik straks zo snel en goed mogelijk werk. En ja, dat kost regelmatig een vrije zaterdag naast de uren die al doordeweeks maak. Dat hoort erbij als je goed voorbereid wilt meedoen aan WorldSkills.”

Mega-evenement

Wat verwacht hij van WorldSkills? “Het wordt in elk geval een mega-evenement met al die deelnemers, vakken en toeschouwers. Ik heb de nodige verhalen gehoord van kandidaten die eerder hebben meegedaan. Allemaal noemen ze het de mooiste ervaring van hun leven. Ik vind het echt een eer om aan WorldSkills mee te kunnen doen. Wie maakt dat nou mee?”

Geweldige ervaring

Over zijn medaillekansen durft Julian nog weinig te zeggen. “Ik ga natuurlijk voor het allerhoogste, ik maak al die trainingsuren niet voor niets. Maar je kunt ter plekke eigenlijk pas zien hoe goed je concurrentie is en of je de zenuwen onder controle hebt. Het wordt hoe dan ook een geweldige ervaring. En ik ben nu al een veel betere vakman dan pakweg een halfjaar geleden. Inzicht. Routine. Onder druk werken, terwijl mensen op je vingers kijken. Je neemt het allemaal mee.”

In de spotlights

Evenementen als WorldSkills zijn mede in het leven geroepen om vakmanschap in de spotlights te zetten. In Nederland zijn er bijvoorbeeld nog steeds volop vacatures in de techniek die vragen om invulling. “Bij ons bedrijf zijn er gelukkig genoeg leerjongens, maar natuurlijk krijg ik mee dat er een tekort is aan goede jonge vakmensen. Ik denk dat veel jongeren nog steeds een achterhaald beeld hebben van techniek. Ze zitten kennelijk liever op kantoor. Da’s zonde. Ik zou niets anders meer willen. Installatietechniek is een prachtvak. Dat ga ik straks de hele wereld laten zien.”

WorldSkills 2017

WorldSkills, de wereldkampioenschappen voor jonge vakmensen, worden tweejaarlijks gehouden. De editie van 2017 is van 14-19 oktober in Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten). Zo’n 1.300 deelnemers uit 70 landen verschijnen aan de aftrap van het grootste beroepenevenement ter wereld. Zij gaan de strijd met elkaar aan in 51 beroepen, van bloemschikken tot schilderen, van mobiele robotica tot lassen. De organisatie verwacht meer dan 100.000 bezoekers. Team Nederland bestaat uit 28 nationaal kampioenen van het mbo.
Meer weten? Kijk op www.teamnederland.com en www.worldskillsabudhabi2017.com

Bekijk ook de video over Julian van Lohuizen

Reageer op dit artikel