nieuws

Energiesector wil minister van Klimaat en Energie

Installatiebranche

Nederland heeft een minister van Klimaat en Energie nodig. Dat vindt driekwart van de 70 bestuurders uit de energiesector die hiertoe zijn ondervraagd.

Energiesector wil minister van Klimaat en Energie

 

Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Motivaction. De helft van de bestuurders is van mening dat de overheid de energiebelasting voor alle gebruikers gelijk moet trekken om investeringen in duurzame energie en energiebesparing interessanter te maken.

 

Energietransitie

Volgens de onderzoekers besteden de huidige verkiezingscampagnes te weinig aandacht aan het klimaat en duurzaamheid. “Meer dan de helft van de Nederlanders vindt dat het nieuwe kabinet daar méér aandacht moet geven. Niet voor niets ondertekenden de voorzitters van tien politieke jongerenorganisaties eind februari een manifest met duidelijke speerpunten voor het nieuwe regeerakkoord ten aanzien van de energietransitie.”

 

Debat jongerenorganisaties

De uitkomsten van deze interviews dienen als uitgangspunt voor de Strategie Summit Energie & Utilities op 20 & 21 maart aanstaande, een initiatief van 54events, organisator van Ecomobiel en Vakbeurs Energie. Onderdeel van dit event is een debat tussen vertegenwoordigers van de jongerenorganisaties van onder meer PvdA, CDA, VDD, Groen Links en D66 en bestuurders uit de sector.

 

De installatiebranche

Ook branche- en belangenorganisaties hebben een mening over de uitdagingen. Doekle Terpstra, de nieuwe voorzitter van Uneto-VNI: “Wij maken Nederland het energiezuinigste land ter wereld!” Terpstra ziet een belangrijke rol voor de installatiebranche. “Techniek is onmisbaar in onze samenleving en het belang ervan neemt de komende jaren alleen maar toe. Denk aan energieneutrale woningen en gebouwen, smart cities, smart buildings, levensloopbestendige woningen.”

 

De industrie

Marcel Galjee, bestuurslid van VEMW, belangenbehartiger van zakelijke energie- en watergebruikers, en directeur energie bij AkzoNobel: “We staan met de industrie voor fundamentele veranderingen om de energietransitie te realiseren en zelfs te versnellen. De grootste uitdaging is de verduurzaming hand in hand te laten gaan met economische groei. Dit vereist leiderschap van de energiesector, overheid en industrie.”

 

De bouwers

Maxime Verhagen – voorzitter Bouwend Nederland en tevens ambassadeur van Vakbeurs Energie: “Als een nieuw kabinet duurzaam doorpakt, dan kan onze gebouwde omgeving een enorme bijdrage leveren aan klimaatdoelstellingen op de korte, middellange en langere termijn. Letterlijk dicht bij huis zijn er grote kansen voor energiebesparing, energielevering en klimaatadaptatie. En het levert ook nog eens duizenden banen op!”

 

 

54events organiseert de Vakbeurs Energie op 10, 11 en 12 oktober 2017 in de Brabanthallen in Den Bosch: www.Vakbeursenergie.nl

 

 

 

Reageer op dit artikel