nieuws

Duurzaam vintage kantoor voor Alliander

Installatiebranche

In een jaar tijd heeft Dura Vermeer het hoofdkantoor van Alliander ingrijpend gerenoveerd en verduurzaamd. Het gebouw van de netbeheerder is van het gas af en wordt verwarmd met bodemwarmte ondersteund met een warmtebatterij.

Duurzaam vintage kantoor voor Alliander

Het hoofdkantoor uit 1992 is geschikt gemaakt voor het nieuwe werken. Muren zijn weggebroken en grote luchtbruggen verbinden verschillende vloeren dwars door het atrium. Zonnepanelen op het dak van die centrale ruimte temperen de lichtinval en leveren een deel van de stroom. Mede door geintegreerde buffer en opslagmogelijkheden kan Alliander slim stroom inkopen op momenten dat de prijs laag is. Daardoor valt de energierekening van het gebouw, waar begin dit jaar de medewerkers terugkeerden zeker  70% voordeliger uit dan voorheen.

Turntoo

Het ontwerp van de rigoureuze verbouwing waarbij 95% van de materialen werd hergebruikt is verzorgd door Coare Architecten. Aannemer Dura Vermeer schakelde wel architect Thomas Rau in die twee jaar terug een spectaculaire verbouwing van het kantoor in Duiven voor de netbeheerder verzorgde. Die voegde daar meerdere oude panden samen onder een grote overkapping en wist op die manier opvallend veel materiaal opnieuw te gebruiken. Ook introduceerde hij daar met zijn bedrijf Turntoo diensten als verlichting en zitten als een service. Dat betekent dat de gebouweigenaar geen armaturen of meubilair koopt maar de diensten leased bij de fabrikant. Die constructie stimuleert fabrikanten om hoge kwaliteit te leveren aangezien ze zelf voor de onderhoudskosten en de afschrijving opdraaien. Deze constructie is op advies van Rau weer toegepast bij het vernieuwde hoofdkantoor dat bekend staat als Bellevue. 

Verder zijn er veel duurzame materialen toegepast, zoals moswanden en plaatmateriaal van geperst stro waaruit de servicepunten zijn gebouwd.  Ook sloophout kreeg op diverse plekken een prominente plek. Verder zijn er  afritsbare tussenwanden toegepast, die snel in een andere opstelling kunnen worden geplaatst. De netbeheerder noemt het vernieuwde Bellevue zelf een vintage kantoor.  Totdat het in 1908 afbrandde stond op de plek in Arnhem een hotel met dezelfde naam. Leden van het koninklijk huis, waaronder Anna Paulowna, verbleven daar graag. 

Reageer op dit artikel