nieuws

“We zien aankomen dat we een tekort aan mensen krijgen”

Installatiebranche

Werkgevers vinden steeds moeilijker goed technisch personeel. Hoe zit dat in de installatiesector? Lukt het hier om talent binnen te halen en te behouden? Wij vroegen vroeg het aan Remco Verkerk, hoofd P&O bij Van Vulpen en Roy Fasen, recruiter bij Kropman Installatietechniek. “Het is een kwestie van vraag en aanbod. Partijen zullen marktaandeel kopen door hogere salarissen.”

“We zien aankomen dat we een tekort aan mensen krijgen”

Door Tijdo van der Zee

Technisch geschoold personeel wordt schaarser, zo blijkt uit de jaarlijkse Talent Shortage Survey van Manpower. Technische vacatures zijn het moeilijkst in te vullen; moeilijker nog dan medische of IT-vacatures. Het percentage Nederlandse bedrijven dat moeite heeft om vacatures in te vullen is in twee jaar tijd gestegen van 5% naar 17%.

Crisis

“Het wordt nu inderdaad wel lastiger. We zien aankomen dat we een tekort aan mensen krijgen”, zegt Remco Verkerk van Van Vulpen (350 fte), een installatiebedrijf dat zich met name bezighoudt met ondergrondse infra, zoals de aanleg en het onderhoud van ondergronds buizen-, kabel- en leidingenwerk voor gas, water, elektriciteit, warmte, verlichting en data- en telecomstromen. Van Vulpen is de laatste jaren altijd gegroeid, ook tijdens de crisis. Het vinden van geschikt personeel was tijdens de crisis eenvoudiger, heeft Verkerk ervaren. Dit kwam mede, zo stelt hij, doordat de crisis in de bovengrondse infra zo hard toesloeg. Mensen die daar geen emplooi konden vinden, richtten zich daarom op bedrijven als Van Vulpen. “Die overstap is snel gemaakt. Als je weet hoe je ‘bovengrondse’ installaties moet tekenen, dan kun je dat voor de ondergrondse infra ook wel leren.” Maar nu ook de bovengrondse installatiesector aantrekt, kan Van Vulpen niet meer van die luxe omstandigheid profiteren.

Krapte 

Ook Roy Fasen, recruiter bij Kropman Installatietechniek (800 fte) uit Nijmegen voelt de druk toenemen: “Het aantal vacatures is nu hard aan het stijgen. Er is een krapte over de hele breedte van de installatiebranche aan het ontstaan. Dit dwingt ons om creatiever te worden. Breder kijken dan voorheen en kritischer te kijken naar de behoefte. In elke markt waar je concurrentie hebt, zul je partijen hebben die dat marktaandeel kopen door hogere salarissen.” Uiteindelijk zal dat leiden tot hogere lonen.

Nijpend?

De krapte is echter niet bij alle functies even nijpend. Verkerk ziet dat er bijvoorbeeld extra veel behoefte is aan engineers, tekenaars en werkvoorbereiders. En dat heeft een logische reden: “Vanwege de ketenverschuiving. We nemen steeds meer taken over die vroeger bij de opdrachtgever – netbeheerders – lagen.” Maar daarnaast heeft Van Vulpen ook gewoon mensen nodig omdat het bedrijf groeit. “Monteurs, voormannen, uitvoerders, projectleiders. Alle functies eigenlijk.”

‘Veel vacatures’

Ook Kropman heeft specifieke functies die lastig in te vullen zijn, zegt Fasen. “Wij hebben veel vacatures voor servicemonteurs. Dat komt omdat onze tak ‘Service en Onderhoud’ heel hard groeit en omdat we sterk inzetten op remote services.” Daarnaast zoekt Kropman veel werkvoorbereiders, projectleiders, modelleurs, engineers, teamleiders, en managers. “Het zwaartepunt ligt op HBO-functies of hoger”, zegt Fasen.

Van buiten naar binnen

In de hele installatiesector is er de afgelopen decennia een trend gaande geweest van ‘buiten’ naar ‘binnen’, ofwel minder mensen buiten aan de slag en meer mensen op kantoor aan het werk. Was voorheen de verhouding binnen/buiten ongeveer 1 op 7, tegenwoordig ligt dit eerder op 1 op 3. Opdrachtgevers stellen nu eenmaal meer eisen rond kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid. En dat werk gebeurt nu eenmaal vooral vanachter het bureau. Verkerk: “Je kunt je daar ook mee onderscheiden en dus opdrachten binnenhalen. Bovendien genereren engineers tegenwoordig vaak zelf ook omzet.”

Vraag en aanbod

“Voorheen kozen maar weinig studenten tijdens hun opleiding voor een specialisatie waar inmiddels veel vraag naar is, zoals remote services. Dat is nu wel op gang aan het komen, maar we zien dat hier het verschil tussen vraag en aanbod nog groot is,” zegt Fasen, wanneer hem gevraagd wordt naar een mismatch tussen wat pas afgestudeerden kunnen en wat de markt van ze verlangt. Volgens Remco Verkerk sluiten de opleidingen over het algemeen prima aan op de marktvraag. Maar op een ander vlak ziet hij wel dat opleidingen steken laten vallen. “De kennis van de Nederlandse taal laat te wensen over. Die is vaak beneden peil, ook bij HBO’ers. En dat komt slordig over. Alles gaat tegenwoordig per mail en als daar allemaal foutjes in zitten…voor het bedrijf is een mail toch ook een visitekaartje.”

Ontwikkelen

Het mag duidelijk zijn dat als er buiten een strijd gaande is om het beste personeel, je ook binnen het bedrijf je best moet doen om het niveau van je personeel op peil te houden, ze te laten doorontwikkelen en ze tevreden te houden. “Het klinkt misschien gek voor een recruiter”, zegt Fasen, “maar ik voorkóm vacatures liever. Door mensen zich constant te laten ontwikkelen, zodat het team optimaal functioneert. Dat doen we onder meer door het intensief gebruiken van big data.” Maar soms komt er ineens een groot project voorbij, waarvoor instant werkkracht nodig is, die niet direct door eigen mensen in te vullen is. “Daar zet je dan een vacature voor uit. Maar we denken natuurlijk ook langer vooruit. Je weet bijvoorbeeld dat je over twee jaar modelleurs nodig zult hebben. Dan kunnen we een starter aannemen, die nog niet kan modelleren, maar die vaardigheid binnen Kropman kan ontwikkelen, zodat hij over twee jaar volledig mee kan draaien”, aldus Fasen. Zo staat ook Verkerk er in: “Wij geloven in ons eigen ontwikkelplan en interne opleiding van personeel. Medewerkers komen vaak rechtstreeks van school bij ons terecht. Een mooie cijferlijst is natuurlijk meegenomen, maar niet bepalend. Het gaat er ook om wat voor een soort mens je bent. Met inzet kun je veel bereiken. De kennis en kunde brengen wij ze wel bij.”

Reageer op dit artikel