nieuws

Tekort aan vakmensen houdt nog jaren aan

Installatiebranche

Werkgevers kampen in toenemende mate met moeilijk vervulbare vacatures. Vooral in de techniek en ICT is sprake van personeelsschaarste, aldus uitkeringsinstantie UWV.

Tekort aan vakmensen houdt nog jaren aan

Door de economische groei, de vergrijzing en onvoldoende instroom uit het onderwijs zal deze schaarste de komende jaren aanhouden, verwacht het UWV.

Terwijl de meeste knelpunten op de arbeidsmarkt zich voordoen in bovengenoemde sectoren, zijn ook in de bouw, de zorg, het onderwijs en verschillende niches in op middelbaar, hoger en wetenschappelijk beroepsniveau vacatures lastig te vullen.

Bij technische beroepen gaat het onder meer om onderhoudsmonteurs, elektriciens en loodgieters. In de ICT is er grote behoefte aan programmeurs voor specifieke programmeertalen en systeemanalisten en -ontwikkelaars. In de bouw is er steeds meer vraag naar vakmensen als metselaars en timmerlui.

“De grootste lijst met krapteberoepen bevindt zich in de richting techniek. Waar er in 2015 vooral sprake was van krapte in de richtingen metaal, installatie, elektro en werktuigbouw zien we dat het inmiddels ook in de bouw lastiger wordt om vakmensen te vinden”, aldus het UWV.

In de meeste gevallen gaat het daarbij om geschoolde vaklieden. Ook op de elementaire niveaus is het soms ook lastig om voor bepaalde functies mensen te vinden, bijvoorbeeld oppermannen/hulparbeiders of asbestverwijderaars.

Reageer op dit artikel