nieuws

Nefit adviseert vervanging oude brander TopLine

Installatiebranche

Cv-ketelfabrikant Nefit heeft aan installateurs en consumenten laten weten dat de originele branderklemmen in bepaalde cv-ketels van het type Topline problemen kunnen veroorzaken. Nefit adviseert installateurs om de originele brander van deze toestellen tijdens de reguliere onderhoudsbeurt te vervangen.
 

Nefit adviseert vervanging oude brander TopLine

Als de originele branderklemmen na onderhoud niet goed worden gesloten, kunnen binnen het toestel rookgassen ontsnappen. Daardoor zouden onderdelen kunnen gaan smelten, en zou uiteindelijk brand kunnen ontstaan. Er is echter geen reden tot paniek, zo meldt Nefit. Sinds 2009 zijn er 7 gevallen bekend van brandschade aan dit type ketels.

128.000 toestellen

De problemen kunnen zich voordoen bij ketels die in 2006, 2007, 2008 en 2009 zijn gemaakt van het type Nefit TopLine, TopLine Compact of Nefit TopLine AquaPower (Plus). Op de typeplaat bovenop het toestel kunnen installateurs en consumenten checken of de waarschuwing voor hun toestel geldt. Het gaat om de modellen ‘’Nefit TopLine’’ met in de cijferreeks linksboven de combinatie 06 (2006), 07 (2007), 08 (2008) of 09 (2009). In totaal gaat het om 128.000 toestellen.

Branders vervangen

Nefit ontdekte dit probleem al in 2009 en heeft installateurs en consumenten ook toen al gewaarschuwd en erop gewezen dat de branderklemmen zorgvuldig moeten worden gesloten. Dat gebeurde in overleg met de Voedsel en Warenautoriteit, die dit dossier volgt. De instructie vanuit de ketelfabrikant is nu om de originele branders tijdens het reguliere onderhoud kostenloos te (laten) vervangen door een nieuw type, waarbij het niet juist sluiten van de klemmen is uitgesloten. Van meer dan 40.000 toestellen zijn de originele branders aantoonbaar vervangen, maar dat aantal ligt vermoedelijk hoger omdat de vervanging niet in alle gevallen is teruggemeld.

Contact met installateur

Omdat de Voedsel- en Warenautoriteit daarop aandrong, heeft Nefit nu opnieuw een brief gestuurd naar installateurs en consumenten. Ook is afgelopen weekend een waarschuwing verspreid via de landelijke media. Nefit adviseert consumenten die een Topline-ketel in huis hebben om contact op te nemen met hun installateur of het onderhoudsbedrijf om te controleren of de oorspronkelijke brander eruit is gehaald. Wie geen vaste installateur of onderhoudsbedrijf heeft, kan via een knop op de website contact opnemen met Nefit. Ook aan installateurs biedt Nefit extra hulp en ondersteuning bij vragen. Eind 2018 zouden uiteindelijk alle ‘versie-1- branders’  moeten zijn vervangen.

Reageer op dit artikel