nieuws

Gasstopper vergroot veiligheid gasnetwerk

Installatiebranche

Enexis Netbeheer plaatst vanaf dit jaar, als eerste netbeheerder, standaard de Gas-Stop van fabrikant Pipelife in het gasnetwerk. Deze gasstopper sluit de gastoevoer van de 100mbar- huisaansluiting automatisch af als een grote lekkage optreedt, bijvoorbeeld door graafwerkzaamheden of onderhoudswerkzaamheden in een woning.

Gasstopper vergroot veiligheid gasnetwerk

 

De gasstopper wordt in andere landen al op grote schaal gebruikt. In enkele landen is een gasstopper zelfs een verplicht onderdeel van het gasnet, zegt Enexis in een persbericht. De netbeheerder haast zich wel erbij te vermelden dat het Nederlandse gasnetwerk al veilig is. “Deze gasstopper vergroot die veiligheid bij plotselinge gasuitstroom.”

Invoering gasstopper

De gasstopper wordt geleidelijk ingevoerd bij het vervangen van aansluitleidingen en bij het aanleggen van gasleidingen bij nieuwbouwprojecten. In 2017 worden er ongeveer 18.000 gasstoppers geplaatst; in de jaren daarna neemt dit aantal toe tot circa 35.000 gasstoppers per jaar.

Speciaal label voor monteur

De meterkasten van de bewoners waarvan de aansluitleiding is uitgerust met een gasstopper worden voorzien van een speciaal label. Hierdoor weet een monteur direct dat er een gasstopper geïnstalleerd is, waardoor deze gericht een storing kan verhelpen. Per jaar wordt Enexis Netbeheer ruim 2600 keer ingeschakeld vanwege een gasluchtmelding aan de huisaansluiting.

Uitvoerig getest

Han Slootweg, directeur Asset Management Enexis Netbeheer: “De gasstopper is het afgelopen jaar uitvoerig getest. Daaruit is gebleken dat deze een waardevolle en betrouwbare toevoeging is aan het bestaande gasnet. We zijn dan ook trots dat we als eerste Nederlandse netbeheerder dit component kunnen toevoegen aan ons netwerk.”

Reageer op dit artikel