nieuws

Daar is ‘ie dan eindelijk! De erkende installateur

Installatiebranche

Na een jarenlange lobby van de installateursvereniging is de erkende installateur terug van weggeweest. Nou ja, het duurt nog zeker twee jaar.

Daar is ‘ie dan eindelijk! De erkende installateur
Arno Massee

Oktober 2007. Een ouder echtpaar in Rijen wordt levenloos aangetroffen in hun appartement. Ze sterft een onverwachte dood. Niets van gemerkt. Koolmonoxide ruik je niet, proef je niet. Het reukloze gas is een sluipmoordenaar die meestal door installatiefouten vrijkomt.

In de jaren daarna zijn er elk jaar wel incidenten. Steeds weer klimt installatievereniging Uneto-VNI in de pen. ‘Minister, tijd voor maatregelen’. Maar de Vestigingswet is in 2007, een paar maanden voor het dodelijke ongeval in Rijen niet voor niets afgeschaft, denkt men in Den Haag. En. ‘Vakbekwaamheid laat zich moeilijk bij wet regelen. Bovendien belemmert het concurrentie, innovatie en werpt het handelsbarrières op.’

Onderzoeksraad ontmaskert inzichten

Maar de problemen houden aan. Een rapport van de Onderzoeksraad doet zelfs politici sidderen. Wat blijkt? De gevaren beperken zich niet tot de bekend veronderstelde risicofactoren zoals oude open toestellen, achterstallig onderhoud of onvoldoende ventilatie. Uit het onderzoek blijkt nu ook dat bijna de helft van de ongevallen optreedt met een cv-installatie.

Voor Stef Blok, de minister voor Wonen, is dat de druppel. Hij wil het gevaar uitbannen, ook al gaat de prijs van ene installatieklus met een paar tientjes omhoog. Vanochtend stuurde hij een brief naar de Tweede Kamer waarin hij nieuwe wetgeving aankondigt. Hij neemt daar nog wel even de tijd voor. Op zijn vroegst in januari 2019 treedt de nieuwe wet in werking.

ZZP’ers moeten ook mee kunnen doen

Blok wil dat alle installateurs de tijd krijgen om te voldoen aan de nieuwe regels. Mogelijk komt er voor ZZP’ers een specifieke regeling. Het nieuwe stelsel moet bovendien de mogelijkheid bieden voor meerdere erkenningsregelingen.

Een woordvoerder van Uneto-VNI weet nog wel een goed voorbeeld: de erkende elektricien. “Meterkastbranden wil je ook voorkomen. Of een historische vergissing vandaag is hersteld? Ik weet niet of je het zo moet noemen, maar de minister ziet wel in dat vakbekwaamheid van belang is om installaties veilig te houden.”

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Het erkennen van vaklieden kan volgens Uneto VNI ook prijsduiken tegengaan. Hoeveel ‘prutsers’ er rondlopen in Nederland, durft Uneto niet te zeggen.

Hoe deze regels zich verhouden tot de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen die nog altijd moet worden behandeld door de Tweede Kamer is onduidelijk.

Reageer op dit artikel