nieuws

Toeleveranciers delen productdata

Installatiebranche

Toeleveranciers delen productdata
shutterstock

Toeleveranciers in de installatiebranche gaan productdata delen met installatiebedrijven. Daardoor kunnen die bedrijven gebruikmaken van één uniform informatiemodel waarmee ze data kunnen uitwisselen in elke fase van het bouw- en BIM-proces. Bovendien kunnen ze uniforme en uitwisselbare objecten genereren in hun CAD-systemen.

FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming, Uneto-Vni-voorzitter Titia Siertsema, 2BA-directeur Martin Kreijenbroek en Rien Wabeke, directeur Ketenstandaard Bouw en Installatie, ondertekenden maandag een overeenkomst om de samenwerking en digitalisering in de bouwketen vorm te geven.

Volgens de partijen is het “dankzij de nauwe samenwerking tussen alle ketenpartners mogelijk om de efficiency sterk te verbeteren en forse kostenbesparingen te realiseren.”
De basis hiervoor is de Uniforme Objecten Bibliotheek. Daarmee zijn fabrikanten straks bij BIM-aanbestedingen niet meer afhankelijk van één softwareleverancier om al dan niet te kunnen worden
betrokken bij BIM-aanbestedingen. Als zij één keer hun productgegevens op een standaardmanier invoeren, kunnen alle betrokken bouwpartners deze data vervolgens gebruiken.

FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming: “Voor een sterkere Nederlandse industrie moeten meer bedrijven haast maken om processen aan te passen op kansen die Smart Industry biedt. Een Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB) opzetten maakt duidelijk hoe dit wordt opgepakt vanuit de installatiesector.” Voorzitter Titia Siertsema van Uneto-Vni vult aan: “Het project UOB is een goede uitwerking van een samenwerking tussen partijen uit de industrie en de installatiebranche met als doel elkaar te versterken.”

Reageer op dit artikel