nieuws

Pilot levert kennis over energieneutraal wonen

Installatiebranche

Er is nog weinig praktische ervaring met energieneutrale woningen bij opdrachtgevers en gebruikers. Woningcorporatie Vivare en Itho Daalderop zijn daarom een pilot gestart, die zal worden gepresenteerd op de Week van de Bouw.

Pilot levert kennis over energieneutraal wonen

Techniek is het probleem niet, zo stellen de initiatiefnemers conceptbouwer iQwoning, woningcorporatie Vivare en Itho Daalderop, leverancier van klimaatoplossingen. Maar hoe functioneert een dergelijke woning in de praktijk? Wat betekent het voor de bewoners op financieel gebied? En in termen van comfort?

Energieneutraal en betaalbaar

De pilot moet die vragen beantwoorden. Met het project willen de partijen ervaring van gebruikers verzamelen op het gebied van ‘energieneutraal en betaalbaar bouwen, verhuren en wonen’. Met deze pilot staan de partijen op de Bouwbeurs 2015, die volgende week van start gaat.

Epc 0,o

De zogenoemde ‘iQwoningen’ staan aan de Scherpenhofseweg in Rheden. Deze acht energieneutrale sociale huurwoningen bestaan uit losse modules die ‘in enkele weken op duurzame wijze in elkaar gezet worden, voorzien van een energieneutrale schil’. De woningen hebben een HR-ketel, een vraaggestuurd ventilatiesysteem met warmteterugwinning en zonnepanelen. ‘Het maakt de woningen energieneutraal volgens EPC 0,0’.

Bewustzijn en gedrag

De initiatiefnemers stellen dat het ‘het bewustzijn en ook het gedrag’ van bewoners heel belangrijk is om energieneutraal te kunnen wonen. In de pilot gebruikt men de spIDer klimaatthermostaat van Itho Daalderop, waarmee de bewoner altijd en overal het comfort op afstand kan regelen. Via monitoring worden de systemen op afstand beheerd, waardoor inzicht wordt verkregen in de energiezuinige werking.

Oriëntatie van zonnepanelen

Uit de eerste maanden van de in totaal twee jaar durende pilot zijn reeds inzichten verkregen over onder meer  de invloed van de verschillende gezinssamenstellingen, individueel gebruikersgedrag, de oriëntatie van zonnepanelen en zonnige winterdagen. De pilot zou ook goed inzicht geven in het comfortniveau van deze woningen. ‘Een kierdichte woning zonder energieverlies is mooi, maar een gezond binnenklimaat is minstens zo belangrijk.’

Reageer op dit artikel