nieuws

Eerste OK CV-installateur krijgt certificaat

Installatiebranche

Eerste OK CV-installateur krijgt certificaat

OK CV, het nieuwe kwaliteitslabel voor het onderhoud aan cv-ketels, werd gisteren officieel gelanceerd. Minister Blok plakte in een woning in Den Haag een sticker op de eerste OK CV-ketel. Installateur Rob Trouwborst uit Voorburg ontving daarna uit handen van de minister het eerste officiële OK CV-certificaat.

Het kwaliteitslabel OK CV moet het aantal ongevallen met cv-ketels verminderen en de en cv-installaties zuiniger maken, is de claim van mede-initiatiefnemer Uneto-VNI. De brancheorganisatie hoopt dat dankzij het label meer particulieren voor een vast onderhoudscontract zullen kiezen. Bij 44% van de eigenaren van cv-ketels is dat nu nog niet het geval.

OK CV-installateur

Rob Trouwborst uit Voorburg is directeur van het eerste installatiebedrijf dat het label mag voeren. Zijn monteurs volgden de opleiding van OK CV tot energie service specialist. Bij een onderhoudsbeurt meten ze ook CO en CO2, regelen ze de installatie in en geven ze advies voor het veilig en energiezuinig gebruik van de verwarmingsinstallatie. De gebruiker krijgt daarvan een schriftelijk rapport. Veel extra tijd kost het OK CV-onderhoud volgens Trouwborst niet, zeker niet als je al gewend was om goede kwaliteit te leveren: “hooguit 10 tot 15 %.” Hij ziet daarin dan ook geen aanleiding om de prijs van de onderhoudsbeurt te verhogen.

Kwaliteitsborging

“Alle installateurs zouden kwaliteit moeten leveren”, vindt Henk Sijbring, voorzitter van de kersverse Stichting OK voor installaties. De Stichting is beheerder van het OKCV-label en gaat de certificaathouders steekproefsgewijs controleren. “Een extra kwaliteitslabel zou eigenlijk niet nodig moeten zijn. Toch merken ketelfabrikanten bijvoorbeeld dat veel onderdelen die worden ingeleverd door installateurs helemaal niet defect zijn. Dan hebben ze maar wat uitgeprobeerd en op goed geluk vervangen.”

Verplichte keuring

OK CV is een eerste stap naar kwaliteitsverbetering, denkt Henk Sijbring, maar berust op vrijwillige deelname van installateurs en consumenten. De initiatiefnemers hopen dit jaar ten minste 250 installateurs over de streep te trekken. Toch is voor een echte kwaliteitsborging meer druk nodig van de overheid, menen de initiatiefnemers. Ze pleitten daarom voor een verplichte keuring na oplevering van de installaties. Minister Blok zegt nog “te kauwen” op die verplichte keuring: “Ik vind het over het algemeen mooier om te verleiden dan te verplichten”.

Initiatiefnemers

OK CV is een initiatief van Uneto-VNI, de branchevereniging van ketelfabrikanten en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Het ministerie van BZK draagt financieel bij aan het project. Daarnaast heeft het project de steun van Aedes, Brandweer NL, de Consumentenbond, Milieu Centraal, VACpunt Wonen, Vastgoed Belang, Verbond van Verzekeraars, Vereniging Eigen Huis, VvE Belang en de Woonbond.

Video: Minister Blok woont eerste OK CV-keuring bij

Reageer op dit artikel