nieuws

Kunststofleidingen milieuvriendelijker dan gedacht

Installatiebranche

Kunststofleidingen milieuvriendelijker dan gedacht

Kunststofleidingen zijn soms minder schadelijk voor het milieu dan leidingen van koper, gietijzer of beton. Dat blijkt uit een onderzoek van het Vlaamse Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO).

Teppfa, de Europese belangenvereniging voor producenten van kunststof leidingsystemen liet het onderzoek uitvoeren. Het onderzoek richtte zich op leidingen voor binnenriolering, warm en koud drinkwater, buitenriolering en de waterleiding.

Levenscyclusanalyse

Onderzoeksbureau Vito maakte een complete levenscyclusanalyse van de kunststofleiding. In totaal werden drie grote processen onderzocht: de extractie van de grondstof en de ontwikkeling tot een bruikbaar product, het transport en de installatie van de leiding en het einde van de levensduur als afval of recyclebaar materiaal.

Vergelijking materiaalsoorten

Om tot een eerlijke vergelijking te komen tussen leidingen uit verschillende materialen heeft het onderzoeksbureau elke fase van de levenscyclus op dezelfde wijze geanalyseerd en beoordeeld. De vergelijkingen zijn uitgevoerd volgens erkende ISO-standaarden.

Pvc-rioolbuis

In een aantal gevallen bleek de kunststofvariant van de leidingen het minst schadelijk voor het milieu. Zo blijkt de gerecyclede drielaags pvc-rioolbuis met een doorsnee van 250 millimeter op Europees niveau een lagere impact te hebben op het milieu dan andere alternatieven.

Milieuproductverklaringen

VITO toetste de milieubelasting van de kunststofleiding aan de criteria in de Europese Norm 15804. Alle onderzoeksresultaten zijn samengevat in Europese milieuproductverklaringen (EPD’s). Deze verklaringen zijn gecontroleerd door het Oostenrijkse kennisinstituut Denkstatt GmbH. Op bureauleiding.nl zijn de milieuproductverklaringen te downloaden.

Reageer op dit artikel