blog

To BIM or not to BIM?

Installatiebranche

Da’s geen vraag toch? Bij Équipe zijn we al bijna tien jaar de trotse gebruikers van heuse Building Information Model-software. Al onze projecten zien het virtuele levenslicht lang voordat er maar een zuchtje buitenlucht of straaltje zonneschijn over echte bouwmaterie heen is gegaan.

To BIM or not to BIM?

Snel resultaat met ruimtelijke studies, flitsende presentaties en nog maar één document om in te werken. En voor het serieuze detailwerk richting de uitvoering, hebben we altijd een actuele, driedimensionale, één op één onderlegger. In dit ene model weet ieder onderdeel zelf of het een wand, dak, kozijn of wat dan ook is én welke relatie het heeft tot een ander object.

Als een opgeschoten puber

Geweldig! Weg met de tientallen losse, platte tekeningen als domme verzameling grafische vlakken en lijnen! Mijn euforie was groot. Ik stond als een opgeschoten puber met de allernieuwste ultra-carbon-über-carve-skies bovenaan de piste. Maar al het bovenstaande blijkt, hoe prettig ook, vooral de winst te zijn in onze interne bedrijfsvoering, zeg maar het ‘kleine BIM’.

De vraag is vooral of we daarnaast ook daadwerkelijk aan het ‘grote BIM’ toekomen. Daarmee bedoel ik de aan ons voorgespiegelde innovatieve, interdisciplinaire samenwerking. Want u wilt niet weten hoe weinig het in de praktijk lukt om met constructeurs, installateurs, producenten en bouwers in één model met goed gevolg samen te werken.

Het beloofde paradijs van interactie met de snelheid van het licht, geen dubbel tekenwerk, kinderlijk eenvoudige ‘3D clash controls’ en reductie van faalkosten tot een met het blote oog niet waarneembaar minimum, blijft te vaak uit.

Kleine partijen op ouwe latten

En dan hebben we het nog niet over de mogelijke winst in de exploitatie en beheer van een gebouw. Eenmaal op de piste kon de hippe, wat eigenwijze puber maar niet in cadans komen. Noch met de vooral op de ouwe latten vertrouwende garde kleinere partijen, laat staan met die paar grotere, die wel op supersonisch materiaal skiën, maar dan wel net van dat andere merk.

Want vergis u niet, de strijd tussen ‘bimliebers’ van de verschillende kampen is groot.

Kunt u zelf niet wat uitproberen?

En de toezegging van de softwareproducenten van een door ieder BIM-programma goed in te lezen uitwissel-model wordt tot op de dag van vandaag maar half waargemaakt. Conversie = weg intelligentie! Deze week nog: “Goedemiddag, met de helpdesk!”… “Tja, eh, kunt u zelf in de conversievarianten wat dingen uitproberen?”

Is er iemand die me kan vertellen wanneer dat vrij essentiële hobbeltje in de digitale buckelpiste ook een keer samen genomen zal worden? Huib van Zeijl, oprichter en partner bij Équipe voor Architectuur en Urbanisme. 

Reageer op dit artikel