artikel

Remeha op VSK 2020: waterstofketel

Installatiebranche

“Om de energietransitie tot een succes te maken moeten we eerst gaan inzetten op het opwekken van duurzame energie. Daar ligt de sleutel”, zegt Marco Bijkerk, Manager Innovative Technologies bij Remeha. Op VSK 2020 toont Remeha ondermeer zijn waterstofketel.

Remeha op VSK 2020: waterstofketel
Marco Bijkerk, Manager Innovative Technologies bij Remeha

Tekst: Gerard Vos

Marco Bijkerk is Manager Innovative Technologies bij Remeha. Hij is verantwoordelijk voor businessdevelopment en de langetermijnstrategie. Remeha heeft een duidelijke boodschap. Het bedrijf is er voorstander van om op termijn van het fossiel aardgas af te gaan, maar ziet ook in dat dat niet abrupt kan. Want een groot deel van de woningvoorraad heeft niet voldoende isolatie om over te stappen op een laagtemperatuursysteem als een warmtepomp.

 

Energietransitie: jaarlijks andere mode

Als het om de energietransitie gaat, ziet Bijkerk dat de markt jaarlijks een andere mode volgt. “Voor de gebouwde omgeving is 2050 een goede stip aan de horizon. Je moet aan de ene kant het langetermijndoel scherp houden en je er niet van laten afleiden, tegelijkertijd zie je dat de markt voortdurend beweegt. Dat gebeurt onder invloed van politiek en media. De kunst is om daar als bedrijf niet continu in mee te gaan, want daar word je helemaal gek van. Je kunt er ook niet op ontwikkelen. Het is zaak om de onderliggende behoefte te peilen en daarop te acteren.”

 

Waterstof nodig als buffer

Momenteel is het buzz-woord waterstof, signaleert Bijkerk. “Dit omdat de markt nu begint in te zien dat all electric maar deels een oplossing is om de doelstellingen in 2050 te halen. Dat begint nu langzaam door te dringen. Het duurzame aanbod matcht niet met de vraag, de vraag matcht niet met het aanbod. We hebben een buffersysteem nodig tussen vraag en aanbod. Het gaat om enorme hoeveelheden energie die je ook op moet kunnen slaan. We beginnen nu voorzichtig te ontdekken dat dat alleen maar lukt als je er een molecuul van maakt oftewel een gasvormige energiedrager, zoals waterstof.”

 

Gasinfrastructuur waardevol

Dat zet de discussie ‘van het gas af’ in een ander daglicht, weet Bijkerk. “Het maakt dat je je gasinfrastructuur niet overhoop moet gooien, want die is heel waardevol. Het betekent ook dat heel Nederland all electric maken geen oplossing is. Het beeld van wat we de komende jaren moeten gaan doen, wordt steeds genuanceerder. En hierbij komt waterstof om de hoek kijken. Met als gevolg dat je nu ziet dat iedereen op waterstof duikt en dat het de volgende hype dreigt te worden. Waterstof alleen is natuurlijk ook niet het antwoord.”

 

Opwekken duurzame energie

Critici roepen wel dat het grootschalig inzetten van waterstof zeker dertig jaar kan gaan duren. Bijkerk: “Mijn wedervraag is dan, ‘waarom zou dat dertig jaar duren?’ Dit gaat uitsluitend over politieke keuzes, de techniek is nu beschikbaar. Om de energietransitie tot een succes te maken moeten we eerst gaan inzetten op het opwekken van duurzame energie. Daar ligt de sleutel.”

 

Waterstofketel op VSK 2020

Remeha toont op de vakbeurs VSK zijn waterstofketel.

 

Dit is deel 5 van de voorbeschouwing VSK 2020. Daarin vragen we vijf leveranciers van verwarmingstoestellen waarop zij inzetten bij de energietransitie en wat we daarvan gaan zien op de vakbeurs VSK. Met AlklimaATAG Verwarming, Intergas, Itho Daalderop en Remeha blikken we vooruit naar VSK 2020 en het jaar 2050.

 

Schrijf je in voor VSK 2020

De vakbeurs VSK is van 4 tot 7 februari 2020 in de Jaarbeurs in Utrecht. Meer dan driehonderd exposanten tonen hun innovaties binnen de werktuigbouwkundige installatietechniek. Voor de editie 2020 is ‘Midden in de toekomst’ het thema. VSK biedt concrete oplossingen voor actuele uitdagingen zoals de energietransitie en digitalisering.

Reserveer een gratis toegangskaart voor VSK 2020

 

 

 

Reageer op dit artikel