artikel

Alklima op VSK 2020: “Zonder installateurs ben je nergens”

Installatiebranche

Op de VSK 2020 presenteert Alklima all-electric-oplossingen voor de gehele gebouwde omgeving. Naast de concepten zetten zij nadrukkelijk de installateurs in het zonnetje.

Alklima op VSK 2020: “Zonder installateurs ben je nergens”
Erwin Tuijtel, Strategic Business Manager van Alklima/Mitsubishi Electric .

Tekst: Gerard Vos

Erwin Tuijtel van Alklima / Mitsubishi Electric is Strategic Business Manager. Daarmee is hij betrokken bij de introductie van nieuwe concepten van Alklima. ‘Welk product is geschikt?’ en ‘met welk concept willen we verder in de toekomst?’ zijn enkele vraagstukken die op Tuijtels pad komen.

 

Warmtepomppakket voor utiliteit

Alklima zet met de warmtepomptechnologie van Mitsubishi Electric vol in op het gasloze tijdperk van de gehele gebouwde omgeving. Tuijtel: “Dat is in de breedste zin des woords, voor elk gebouw hebben we een techniek beschikbaar en kunnen we een werkbare oplossing bieden.”

Zo is Alklima niet alleen actief in de woningbouw, maar ook al jaren sterk in de utiliteitsbouw, vertelt Tuijtel. “Hier bieden we maatoplossingen. We hebben een compleet warmtepomppakket voor koelen, verwarmen, ventileren en warmtapwaterbereiding. De laatste tijd is er meer vraag naar hybride toepassingen voor de utiliteit waarbij een optimaal binnenklimaat wordt gerealiseerd maar minder koudemiddel nodig is.”

 

Hoogtemperatuurwarmtepomp

Een nieuwe markt waarin Alklima zich begeeft, is die van de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad. Tuijtel: “We zijn naar oudere woningen aan het kijken die een wat andere benadering nodig hebben dan nieuwbouw. Hier past een product bij zoals onze hoogtemperatuurwarmtepomp, waarbij je in een oudere woning niet per definitie de radiatoren hoeft te vervangen voor laagtemperatuursystemen. Hier lopen momenteel diverse testen mee en die zijn veelbelovend!”

Maar die renovatiemarkt is een uitdagende markt, weet Tuijtel. “Het concept moet geschikt zijn voor hogetemperatuurverwarming en tegelijkertijd moet je het verbruik beperken.”

 

Geïntegreerde oplossingen

De renovatiemarkt biedt veel kansen maar de verduurzaming van deze bestaande woningen gaat verder dan alleen een warmtepomp. Tuijtel: “Dan is een totaaloplossing onvermijdelijk. Je moet gaan nadenken over de schil, over de ventilatielucht, over het tapwater en eventueel de koeling. Al die disciplines zullen moeten gaan samenkomen. Bij renovaties zullen geïntegreerde oplossingen steeds belangrijker worden en gaat er steeds meer samenwerking plaatsvinden in de hele bouwketen.”

 

De knop om tijdens de VSK 2020

Op de VSK 2020 zet Alklima de knop om richting all-electric oplossingen voor de gehele gebouwde omgeving. Naast de all-electric concepten zetten zij nadrukkelijk de installateurs in het zonnetje. Tuijtel: “Zonder vakmensen ben je nergens. Die apparatuur draait niet als er geen vakman aan te pas komt. Verder laten we dakoplossingen voor buitenunits zien en we presenteren de hoogtemperatuurwarmtepomp voor de Nederlandse markt.”

 

Dit is deel 1 van de voorbeschouwing VSK 2020. Daarin vragen we vijf leveranciers van verwarmingstoestellen waarop zij inzetten bij de energietransitie en wat we daarvan gaan zien op de vakbeurs VSK. Met Alklima, ATAG Verwarming, Intergas, Itho Daalderop en Remeha blikken we vooruit naar VSK 2020 en het jaar 2050.

 

Schrijf je in voor VSK 2020

De vakbeurs VSK is van 4 tot 7 februari 2020 in de Jaarbeurs in Utrecht. Meer dan driehonderd exposanten tonen hun innovaties binnen de werktuigbouwkundige installatietechniek. Voor de editie 2020 is ‘Midden in de toekomst’ het thema. VSK biedt concrete oplossingen voor actuele uitdagingen zoals de energietransitie en digitalisering.

Reserveer een gratis toegangskaart voor VSK 2020

 

 

Reageer op dit artikel