artikel

Alle handen tellen mee

Installatiebranche

Jeroen Voswinkel, operationeel directeur van Talent4Service in Eindhoven, leidt zij-instromers op tot toekomstige topmonteurs. Zijn motto? “Maak dingen simpel, dan kan er heel veel gebeuren”.

Alle handen tellen mee
Foto: NFP Photography

In de reeks “Podium Gawalo” komen installatieprofessionals aan het woord die een bijzondere prestatie hebben geleverd.

In deze aflevering is dat Jeroen Voswinkel, operationeel directeur van Talent4Service in Eindhoven. Hij leidt zij-instromers op tot topmonteurs.

Tekst: Marion de Graaff, Beeld: NFP Photography

Waarom doen jullie dit?

Er wordt al tijden geroepen dat er in de techniek een groot tekort aan personeel is. Aan de andere kant zien we dat er heel veel mensen met ervaring in de techniek aan de kant staan. Dit kunnen mensen zijn die vroeger in de techniek hebben gewerkt of er vanuit hun hobby mee bezig zijn, bijvoorbeeld door hun eigen badkamer te verbouwen.

Het is heus niet zo dat het tekort met deze groep helemaal opgevuld kan worden, en vaak passen vraag en aanbod niet naadloos op elkaar. Maar met een beetje hulp en wat extra aandacht kun je in veel gevallen toch tot goede een match komen, en dan is één plus één altijd veel meer dan twee. Werk heeft een grote impact in het leven van mensen en soms heeft iemand even een steuntje in de rug nodig om weer aan de slag te komen.

 

Hoeveel mensen hebben jullie al aan werk geholpen?

Op dit moment staat de teller op 160 mensen.

 

Op welke groep(en) richten jullie je?

We richten ons op mensen die op dit moment werkloos zijn, waaronder veel 50+’ers. In Nederland geldt dat deze categorie ‘oud’ is en niet meer meetelt.  Dit is vaak ook een  generatie werknemers die ooit het vak leerde omdat ze goed waren met hun handen. Ze hebben alleen geen officiële technische opleiding gehad, en dus ook niet de bijbehorende papieren. Toen ze op enig moment thuis kwamen te zitten, bleek het moeilijk om weer werk te vinden.

Met een beetje hulp en wat extra aandacht kun je in veel gevallen toch tot goede een match komen.

Welke hobbels komen jullie tegen bij kandidaten?

Sommige kandidaten zijn er een tijd uit en moeten bijvoorbeeld weer wennen aan een vast ritme. Anderen zijn vakinhoudelijk heel sterk maar vinden het lastig om weer in de schoolbanken te zitten. Wij bieden op alle noodzakelijke vlakken ondersteuning.

 

Hoe trekken jullie werkgevers over de streep om zij-instromers in dienst te nemen?

Veel bedrijven komen vanuit hun capaciteitsbehoefte of MVO-beleid bij ons terecht. Veel bedrijven zijn in het begin best sceptisch. Als we vertellen wat onze aanpak is, dat mensen trainingen krijgen, en dat het UWV en de gemeente participeren in dit initiatief, dan zijn ze vaak al om. Bevalt het vervolgens goed, dan zijn hun positieve verhalen voor andere bedrijven weer reden om contact met ons te zoeken.

 

Welke ondersteuning bieden jullie aan zij-instromers?

We zetten een traject uit met vakinhoudelijke trainingen zodat ze aan het werk kunnen, maar we blijven daarna ook betrokken bij het functioneren van de monteur en zijn verdere ontwikkeling. De monteur krijgt een teambegeleider die hem voor langere tijd begeleidt.

 

Hoe zit het met jouw persoonlijke drijfveer?

Ik geloof dat ieder mens zijn eigen talenten heeft, en het is belangrijk dat alle mensen meetellen in deze maatschappij. Het hebben van werk is wezenlijk voor mensen. Als we talenten herkennen en verder ontwikkelen, dan kan iedereen een betekenisvolle bijdrage leveren aan onze maatschappij. Het is geweldig om te ervaren dat dat werkt.

 

Eerder in ‘Podium Gawalo’

Verwarmen en koelen zonder cv-installatie of warmtepomp

Joost Straat, verduurzamer bij adviesbureau INNAX in Veenendaal, liet voor zichzelf en zijn gezin een energiepositieve woning bouwen zonder cv-installatie of warmtepomp voor verwarming of koeling.

‘Installateurs, houd de waterstofontwikkeling in de gaten’

Mara Wustmans, adviseur gebouwinstallaties bij Royal Haskoning DHV, ontwierp een energieneutraal en zelfvoorzienend theater als afstudeeropdracht voor de opleiding HIT-W. De opgewekte energie wordt opgeslagen in waterstof. Haar advies aan installateurs: “houd de ontwikkelingen in de gaten, doe kennis op en zorg dat je er klaar voor bent”.

Wij willen zelf de koers bepalen

Stefan te Veluwe is de kersverse manager van het Unica Innovation Center. Hij gaat samen met klanten de levensvatbaarheid van nieuwe concepten toetsen. “We willen niet verrast worden door ontwikkelingen die van buiten komen, maar zelf aan het roer staan en de koers bepalen.”

Infraroodpanelen in textielsorteercentrum: minder stof en minder lawaai

HendrikJan Groen van installatiebedrijf Groen en Leutscher in Eesveen legde onlangs voor de eerste keer elektrische verwarming aan. Hij hing 28 infraroodpanelen op bij het Regionaal Textiel Sorteer Centrum in Steenwijk. Zijn motto? “Denk niet in problemen maar in oplossingen”.

Vooroplopen in de energietransitie

Matthijs de Pater nam in 2018 installatiebedrijf Steenbruggen over. Hij gaf het bedrijf een nieuwe naam en koos daarbij voor “een nieuwe uitstraling met een sterke nadruk op duurzaamheid”. Zijn motto: “Winnaars hebben een plan, verliezers een excuus.”

Van secretaresse naar servicemonteur

Sandra van Assen, servicemonteur bij Breman Woningbeheer Zuid in Weert maakte een opmerkelijke carrièreswitch. Ze was secretaresse en ging als zij-instromer het installateursvak in. Haar motto? “Probeer eens iets nieuws, en bedenk: van fouten leer je het meest!”

 

Wie verdient nog meer een plek in ‘Podium Gawalo’?

In deze rubriek komen installatieprofessionals aan het woord die een bijzondere prestatie hebben geleverd. Bent u of kent u zo iemand? Tip dan de redactie via gawalo@vakmedianet.nl. Geef daarbij aan wie onze aandacht verdient en waarom.

 

Reageer op dit artikel