artikel

‘Installateurs: houd de waterstofontwikkelingen in de gaten!’

Installatiebranche

Mara Wustmans, adviseur gebouwinstallaties bij Royal Haskoning DHV, ontwierp een energieneutraal en zelfvoorzienend theater als afstudeeropdracht voor de opleiding HIT-W. De opgewekte energie wordt opgeslagen in waterstof. Haar advies aan installateurs: “houd de ontwikkelingen in de gaten, doe kennis op en zorg dat je er klaar voor bent”.

‘Installateurs: houd de waterstofontwikkelingen in de gaten!’

In de reeks “Podium Gawalo” komen installatieprofessionals aan het woord die een bijzondere prestatie hebben geleverd.

In dit interview is dat Mara Wustmans, adviseur gebouwinstallaties bij Royal Haskoning DHV. Zij ontwierp een energieneutraal en -opwekkend theater met energieopslag in waterstof als afstudeerproject voor de HIT-W.

 

Tekst: Marion de Graaff, Beeld: NFP Photography

 

Wat doe je precies bij Royal Haskoning DHV?

Ik ben als adviseur gebouwinstallaties betrokken bij het ontwerpen van werktuigbouwkundige installaties, van haalbaarheidsstudie tot aan het definitieve ontwerp. Op basis daarvan kan een aannemer een prijs maken en kunnen er werktekeningen gemaakt worden. Vanuit de vestiging Eindhoven werken we vooral voor de industrie en pharma, voor specifieke omgevingen zoals laboratoria en cleanrooms.

Waarom volgde je de opleiding Hogere Installatietechniek voor Werktuigbouwkundige Installaties?

Ik heb werktuigbouwkunde gestudeerd aan de TU Eindhoven. In mijn werk merkte ik dat het bij het vertalen van de theorie naar installaties wel handig zou zijn om ook praktische kennis te hebben. Vandaar de HIT-W. Bij de HIT-W ligt de focus op de verbinding tussen theorie en praktijk. Het begint met de basis van de installatietechniek, vervolgens komen er projecten bij, en samen geeft dat een mooi totaalbeeld van het vakgebied.

Wat heb je daar vooral geleerd?

Een eyeopener voor mij was dat duurzaamheid een speerpunt is in de installatietechniek. Bij de industrie leeft dat minder dan in de utiliteit en de woningbouw. De concrete kennis die ik bij de HIT-W over duurzaamheid opdeed, kan ik nu toepassen in mijn werk.

Wat was je afstudeeronderwerp?

Ik heb een ontwerp gemaakt van een energieneutraal en zelfvoorzienend theater. Alle benodigde energie moet dus zelf opgewekt worden, maar je moet het ook op kunnen slaan. Dag/nacht-opslag is niet genoeg, er is ook seizoensopslag nodig en dat is mogelijk met waterstof. Dat heb ik helemaal uitgewerkt tot een definitief ontwerp. Het is nu nog vooral een theoretisch verhaal, maar het zou geweldig zijn als het als pilot uitgevoerd werd. Want het kan, dat is zeker!

Hoe zie jij de inpassing van waterstof in de energietransitie?

Waterstof gaat vast en zeker een rol spelen, maar hoe precies en op welke schaal vind ik lastig te voorspellen. Dat het kan dienen om energie voor langere tijd op te slaan, is heel interessant. Ook voor de industrie zijn er veel mogelijkheden omdat je met waterstof hele hoge temperaturen kunt maken en daar weinig duurzame alternatieven voor zijn. Het kan ook dienen als grondstof voor processen. En waar elektrificeren van gebouwen geen optie is, kan waterstof een rol spelen. Ik ben zelf heel benieuwd welke kant het opgaat, maar ik denk zeker dat waterstof in de toekomst belangrijk wordt.

In welk opzicht krijgen installateurs ermee te maken?

Als er voor het verwarmen van gebouwen overgestapt gaat worden van gas naar waterstof, dan krijgen installateurs het heel druk. Combinaties met warmtepompen, warmtenetten: er zijn veel varianten mogelijk. Het is best een complexe puzzel om al die technieken en mogelijkheden goed op elkaar af te stemmen, maar als het eenmaal zover is, dan zijn er enorm veel handjes nodig om een en ander uit te voeren. Mijn advies aan installateurs zou zijn: ‘houd de ontwikkelingen in de gaten, doe kennis op en zorg dat je er klaar voor bent!’

Eerder in ‘Podium Gawalo’

Wij willen zelf de koers bepalen

Stefan te Veluwe is de kersverse manager van het Unica Innovation Center. Hij gaat samen met klanten de levensvatbaarheid van nieuwe concepten toetsen. “We willen niet verrast worden door ontwikkelingen die van buiten komen, maar zelf aan het roer staan en de koers bepalen.”

Infraroodpanelen in textielsorteercentrum: minder stof en minder lawaai

HendrikJan Groen van installatiebedrijf Groen en Leutscher in Eesveen legde onlangs voor de eerste keer elektrische verwarming aan. Hij hing 28 infraroodpanelen op bij het Regionaal Textiel Sorteer Centrum in Steenwijk. Zijn motto? “Denk niet in problemen maar in oplossingen”.

Vooroplopen in de energietransitie

Matthijs de Pater nam in 2018 installatiebedrijf Steenbruggen over. Hij gaf het bedrijf een nieuwe naam en koos daarbij voor “een nieuwe uitstraling met een sterke nadruk op duurzaamheid”. Zijn motto: “Winnaars hebben een plan, verliezers een excuus.”

Van secretaresse naar servicemonteur

Sandra van Assen, servicemonteur bij Breman Woningbeheer Zuid in Weert maakte een opmerkelijke carrièreswitch. Ze was secretaresse en ging als zij-instromer het installateursvak in. Haar motto? “Probeer eens iets nieuws, en bedenk: van fouten leer je het meest!”

 

Wie verdient nog meer een plek in ‘Podium Gawalo’?

In deze rubriek komen installatieprofessionals aan het woord die een bijzondere prestatie hebben geleverd. Bent u of kent u zo iemand? Tip dan de redactie via gawalo@vakmedianet.nl. Geef daarbij aan wie onze aandacht verdient en waarom.

 

Reageer op dit artikel