artikel

Persfittingen volautomatisch gelast in fabriek

Installatiebranche

Persfittingen volautomatisch gelast in fabriek

In een bijna volledig geautomatiseerde fabriek in Hilversum lassen robots de dikwandige stalen persfitting van VSH Fittings en controleren ze die op lekkages. Alleen de koppeling met het logistieke proces ontbreekt nog. Dat viel nog niet te automatiseren.

Tekst: Ronald Bruins

In totaal werken er maar zeven medewerkers per ploeg in bijna volledig geautomatiseerde fabriek. Er komt geen hand meer aan te pas. Slechts drie mensen zien op hun schermpjes of alles ordentelijk verloopt. Robert Stouwdam, director operations van VSH: “We maken hier de nieuwe, dikwandige persfitting. We hebben drie jaar aan deze fabriek gewerkt, inclusief de machines en robots. Plus de patenten en goedkeuringen.”

 

Persfitting voor sprinkler-, warmte- of gassysteem

“Gewone persfittingen zijn niet geschikt voor industriële installaties waar leidingen met een dikke wand worden gebruikt en waar een hoge druk op zit. Met deze dikwandige persfitting hebben we een stap naar de toekomst gezet”, stelt Stouwdam. “Deze is bijvoorbeeld geschikt voor een sprinklersysteem, een warmtesysteem of een gassysteem.

 

Checkring voor installateur

“In de persfitting zit een oliering, een scheidingsring en een checkring. Die laatste is uniek. Het is een indicator voor de installateur dat de installatie onder druk goed werkt. Hij hoeft alleen maar te controleren of dat onderdeel er nog op zit.”

 

Fitting van staal

De fitting is gemaakt van carbon staal. “Maar je kunt ook denken aan de ontwikkeling van een RVS-variant voor drinkwatersystemen. Die hebben we bij de dunwandige fittingen al.” De gripring die in de dikwandige persfitting zit is van hard materiaal. Deze is ontwikkeld door het Franse Aalberts-bedrijf Métalis. De warmtebehandeling van het product wordt gedaan door Hauck in Venlo, dat net als VSH een onderdeel is van het technologieconcern Aalberts Industries.

 

Productie persfitting

Stouwdam: “Wij bewerken met materiaal hier koud. Daardoor verandert de structuur van het materiaal. Als je daar niets mee zou doen, dan kan het materiaal bij gebruik openscheuren. Om het weer terug te brengen naar de oorspronkelijke structuur en sterkte, moet het een warmtebehandeling ondergaan.” Bij Hauck in Venlo dus. Maar de persfitting zelf wordt in Hilversum geproduceerd.

 

Prototype gemaakt door slimme techneuten

VSH Fittings maakte geen kant-en-klare tekening voor zijn nieuwe fabriek. “We hadden wel wat denkrichtingen en globaal wel wat concepten, maar niets was af, zegt André in het Veld, Executive Director Aalberts Integrated piping systems waar VSH Fittings onder valt.
Hij schetst de ontstaansgeschiedenis als volgt: “Het begint bij het businessplan. We zien een enorme markt voor dikwandige persfittingen. Dat idee delen we met slimme techneuten, de Willie Wortels van dit bedrijf. Zij komen terug met prototypes van het product. Dan komt er een techneut die zegt dat we er een indicator voor de installateur op moeten maken. We worden in die fase enthousiaster en enthousiaster over het product. Als je eenmaal het productdesign hebt staan, komt de volgende fase: hoe ga ik het maken?”

 

Ervaring met dunwandige fitting

Zo redeneerde VSH Fittings vanuit het prototype terug naar wat er dan in de productie aan machines en robots zou moeten komen. Daarbij nam VSH de ervaringen van de huidige productie van dunwandige fittingen mee. Stouwdam: “Het lasproces is daar een voorbeeld van. Op het huidige proces hadden we bij het lassen veel verstoringen met betrekking tot hoe je last en hoe je opspant. Dus moesten we naar een ander concept toe.”

 

Niet gekoppeld aan logistiek

De nieuwe fabriek is niet gekoppeld aan het logistieke proces, omdat dat laatste complex is. In het Veld: “Fittingen maken is, bij wijze van spreken, het moeilijkste niet. Als het maar eenmaal loopt. Maar probeer ze maar eens op tijd voor de klant beschikbaar te hebben. Dat is een balanceeract waar een aantal van onze mensen dag en nacht mee bezig is. Dat kunnen we niet automatiseren, dat is gut feeling, zeker in de aanloopfase. We hebben namelijk nu, een jaar na de ingebruikname, nog te weinig historie. Daarnaast is het bestelproces van klanten te grillig om te kunnen automatiseren. Die interactie tussen logistiek, productie en de klant is de topsport die we zelf willen bedrijven.”

Lees het hele artikel over VSH Fittings op ptindustrieelmanagement.nl.

Reageer op dit artikel