artikel

Slim werken doe je zo

Installatiebranche

Slim werken doe je zo

Hoe vindingrijk is de installatiesector? Door het chronische tekort aan handen moet de branche zichzelf de komende jaren opnieuw uitvinden. Gawalo ging op zoek naar noviteiten die het werk van de installateur vereenvoudigen en tijdwinst opleveren.

Tekst: Katja van Roosmalen

 

Hoe werk je slimmer? Als we diverse leveranciers mogen geloven, dan is er de komende jaren veel tijd te besparen met het gebruik van slimme systemen en producten. De toverwoorden daarbij zijn digitalisering, denken in systemen en prefab-oplossingen.

 

Installatiebranche steeds digitaler

Is het bijvoorbeeld nog nodig om ieder jaar op een vast tijdstip de cv-ketel te controleren en onderhouden? “Niet langer”, zegt Anneke Smits van Remeha. “Net als de rest van de wereld wordt ook de installatiebranche steeds digitaler. Was fysiek jaarlijks onderhoud tot nu nog nodig, daar gaat door Remeha Connect – een servicetool die op afstand de status kan uitlezen – verandering in komen. En dan niet alleen bij storingen! Natuurlijk geeft Connect aan wanneer onderhoud of reparatie noodzakelijk is, maar het dashboard kent ook de kleur oranje. Daarmee voorkom je letterlijk een koude douche. Oranje geeft namelijk aan dat preventief onderhoud noodzakelijk is.”

 

Leidingen sneller monteren en ventilatie-units sneller inregelen

Maar ook leveranciers van andere installatiematerialen en onderdelen bedenken tijdbesparende oplossingen. Zoals leidingen die eenvoudiger geperst worden en beter op elkaar aansluiten en sneller in te regelen ventilatie-units. Voorbeelden daarvan zijn Viega Smartpress en Zehnder ComfoValve Luna S125. Smartpress omdat de doorstroming in de leidingen wordt geoptimaliseerd en er geen haakse bochten in het systeem zitten. Daarnaast zorgt het ontbreken van een O-ring ervoor dat er geen vernauwingen meer zijn bij het steunlichaam, maar ook dat de leidingen snel te verwerken zijn. En ComfoValve Luna S125 van Zehnder is de aandacht waard omdat de luchttoevoer snel en zonder gebruik van gereedschap kan worden ingeregeld.

CLV-sets in pakketten

“Snel, daar draait het de komende jaren om. Met Rolux CLV-sets spelen we daarop in”, vertelt Yvette Janssen van Ubbink. Rolux CLV is een collectief systeem voor de luchttoevoer (LTV) en rookgasafvoer (RGA). Dit concentrische systeem wordt toegepast bij gebouwen met twee of meer woonlagen. “Om installateurs tegemoet te komen, leveren we Rolux in pakketten. De basisset, een set voor de etage én een dakset.” Daarnaast toont Ubbink zich innovatief op het vlak van circulair bouwen en hergebruik van materialen. “De FlatRoofVent is een ontluchter voor platdakconstructies. De kap hiervan is recyclebaar en de componenten zijn eenvoudig te scheiden door de droge verbindingen. Daarnaast is er maar van twee grondstoffen gebruikgemaakt, waardoor het volledig recyclebaar is.”

 

Denken in systemen

Een populaire oplossing voor het tekort aan mankracht blijkt het denken in systemen. Walraven vertaalde dat in systemen die afgestemd worden op de omvang van projecten. Buva ontwikkelde homecare systemen. Geberit laat met prefabsystemen zien dat in sanitaire ruimtes veel tijdbesparing mogelijk is. En GEP ontzorgt de duurzaam denkende installateur door het aanbieden van een HUB.

“We moeten af van het denken in producten. Alle producten samen maken een systeem dat goed moet werken. Daar draait het om”, vertelt Joost van Liempt van Walraven. “Wij hebben drie systemen die het werk van de installateur vereenvoudigen en hem in staat stellen efficiënt te werken: lichte frames voor de groothandel, het Strut-systeem met middelzware componenten waarbij we ook adviseren én systemen voor de utiliteit waarbij onze engineers betrokken zijn.”

Installatiesysteem prefabriceren

Dat die betrokkenheid van Walraven ver gaat, blijkt als de faculteit van de UvA (Universiteit van Amsterdam) ter sprake komt. “Hier leverden we een Strut-systeem, maar we gingen nog een stap verder door het hele installatiesysteem te prefabriceren. Daardoor konden we de installateur ontzorgen, is er veel tijdwinst gerealiseerd én werd er foutloos en zonder afval gewerkt. Alles werd namelijk op maat en genummerd aangeleverd.” En een ander voordeel: “Wij zijn verantwoordelijk voor het selecteren van de juiste materialen en bieden hiermee een systeemgarantie.”

 

Bouw- en installatietechniek slim koppelen

Buva wil zelfs nog een stap verder gaan en bouw- en installatietechniek verenigen. “Door systemen voor verwarming, koeling en ventilatie in een gebouw slim te koppelen en in te kopen bij één partij, inclusief bouwkundige elementen zoals hang- en sluitwerk en kaderafdichtingen kunnen in de gehele bouwkolom grote voordelen worden behaald”, aldus directeur Rien Wisse. Het bedrijf ontwikkelde drie Homecare-systemen die volledig autonoom en vraaggestuurd functioneren. “Het ‘conventional’ systeem focust op de traditionele woningbouw – met  een cv-ketel, natuurlijke toevoer en mechanische afvoer van ventilatielucht, kaderafdichtingen en hang- en sluitwerk – terwijl de ‘advanced’ en ‘sustainable’ systemen meer de nadruk leggen op duurzaamheid en energiezuinigheid. In de systemen zijn sensoren opgenomen die permanent de temperatuur, luchtvochtigheid en CO₂-uitstoot in de woning meten. Tussenkomst van de gebruiker is hierbij niet nodig, maar kán natuurlijk wel middels een smartphone-app.

Slimme systemen voor sanitair

Ook bij het installeren van sanitair valt er winst te behalen voor de installateur. Bijvoorbeeld met twee systemen van Geberit: Geberit Huter en de urinoirs. Huter is een bouwmodule voor droogbouwsystemen en erg geschikt voor projecten met metalstud wanden. De kant-en-klare elementen worden in de fabriek op maat gemaakt en logisch op de bouwplaats aangeleverd. Het is slechts een kwestie van de elementen op de juiste plaats zetten en bevestigen. De besparing begint dus al in de voorfase.

 

Urinoirs voor openbare toiletten

“Maar ook voor (semi) openbare toiletten tonen we snelle slimme systemen. Zoals Preda en Selva, een serie urinoirs die dit jaar wordt uitgebreid met een robuuste versie die alle oude boorgaten afdekt. Het vernuft zit echter ook in het onderhoud. De urinoirs hebben een goed bereikbaar docking station aan de onderzijde en het sifon is van bovenaf bereikbaar”, aldus Esther Osnabrugge.

 

RegenwaterHUB

Daarnaast wordt de installateur die duurzaamheid een warm hart toedraagt, ontzorgd door GEP Watersystemen. “Het aanleggen van een regenwatersysteem is iets waar installateurs tegenop zien”, weet Fred Prins. “We gaan het installateurs makkelijk maken en hebben een RegenwaterHUB ontwikkeld. Dit is een prefab muurbeugel – voorzien van aansluitingen en afsluiters – die de monteur op de buitenmuur plaatst en waar alle leidingen op worden aangesloten. Als het leidingwerk is geïnstalleerd en de RegenwaterHUB is geplaatst, komt GEP langs met het pompsysteem. Deze wordt boven de beugel gemonteerd en aangesloten. Daarnaast controleren we het systeem, we regelen het in, ontluchten de pomp en nemen het pompsysteem in bedrijf.”

 

Warmtepompeninnovaties

En tot slot zijn er nog de talloze innovaties in de warmtepompenbranche. De branche lijkt om en installateurs tonen erg veel interesse in de nieuwste ontwikkelingen. Leveranciers komen dan ook met hybride warmtepompen, stand-alones en combinaties van warmtepompen met additionele warmtebronnen.

 

Hybride warmtepomp

Neem de Altherma Add-on Warmtepomp van Daikin. Deze is klein en wordt naast de bestaande cv-ketel geplaatst. “Het is bedoeld als oplossing voor mensen die nu al willen verduurzamen, maar waarvan de ketel nog niet aan vervanging toe is”, zo zegt Daikin.

 

Vervanger cv-ketel

Andere leveranciers gokken op een warmtepomp die de cv-ketel 1-op-1 kan vervangen. Deze zomer brengt Nathan de LWDV-warmtepomp op de markt. De modulerende lucht-waterwarmtepomp won de VSK-publieksprijs, functioneert zelfs bij temperaturen tot 20 graden onder 0 én de bestaande radiatoren kunnen door de hoge temperatuurafgifte blijven hangen. Bovendien kan iedere installateur die een ketel kan ophangen, ook deze warmtepomp installeren, zo claimt de leverancier.

Kant-en-klare energiemodule

En tot slot de winnaar in de categorie Energie(r)evolutie en transitie: Wattz-In van Zehnder. Deze kant-en-klare, NOM-ready, verwarmings-, ventilatie- en tapwatermodule is geschikt voor nieuwbouw en renovatie. De module integreert op een intelligente manier verschillende functies en is – afhankelijk van de behoefte – samen te stellen als een ‘Lego’-project. Bovendien laat hij zien waar samenwerking toe kan leiden. Alklima (warmtepomp), Zehnder (ventilatie-unit) en ABB (regeltechniek) bundelden hun kennis om tot één totaalproduct te komen, inclusief leidingwerk en kanalen.

Reageer op dit artikel