artikel

Stadhuiskwartier Deventer: duurzame hoofdbrekens

Installatiebranche

Stadhuiskwartier Deventer: duurzame hoofdbrekens

Duizenden vingerafdrukken in de gevel zijn de blikvangers van het nieuwe Stadhuiskwartier Deventer. Aan de uitgekiende installaties die achter de façade schuilen dankt het gebouw zijn BREAAM-score Excellent. En mede de nominatie voor Gebouw van het Jaar.

Het nieuwe Deventer stadhuis geldt al als duurzaamste overheidsgebouw van Nederland. Dat komt door de vormgeving met veel licht en lucht en toepassing van groen in het gebouw, maar ook door een uitgekookt systeem van technische maatregelen. Betonkernactivering in het fraaie zichtbeton zorgt voor buffering van warmte en koude, ventilatiekanalen en roosters in ramen en vloeren zorgen voor frisse lucht. Verwarmen en koelen gebeurt met water uit de nabijgelegen IJssel.

“Het gebouw is fantastisch geworden. Maar aangezien de architect de plafonds in het zicht wilde houden, moesten we al die techniek wegwerken in een computervloer. Dat kostte heel wat hoofdbrekens”, vertelt René Ursinus, projectmanager Installaties bij hoofdaannemer BAM Bouw en Techniek.

BAM realiseerde de energiesprong door de inductie-units voor luchtbehandeling van nieuwbouw en renovatiedeel te koppelen. PV-panelen geïntegreerd in het glas, duurzame LED-verlichting en bewegings- en daglichtsensors zorgen voor forse reductie van het stroomverbruik. Lastig voor de installateurs was dat ze pas met aanbrengen van alle installaties en bekabeling voor verlichting, telefonie, Cat6A data, toegangscontrole, camera’s, inbraakbeveiliging en brandmelding konden beginnen toen iedereen van de vloer af was. “Dat resulteerde voor ons in een zeer uitdagende planning”, zegt Ursinus.

Iconisch zijn de spectaculaire gevels met wisselend gesloten baksteen en open filigrein houten delen. Geïntegreerd in de eikenhouten kaders zijn de in aluminium gegoten vingerafdrukken zichtbaar van 2.264 Deventenaren. Met de prominente façade geeft ontwerper Neutelings Riedijk Architecten de identiteit van de stad opnieuw vorm.

Ook hier moest BAM zijn beste beentje voorzetten. Vingerafdrukken verwerken in een gevel is geen alledaags werk. De bouwsector kan zeker wel wat leren van het spektakelstuk? “Zeker, dat je zulke lastige projecten beter met een design & construct contract kunt aanpakken dan met het UAV-gc-contract”, denkt Ursinus. “Dat is gewoon beter geschikt voor het managen van verwachtingen.”

Stadhuiskwartier Deventer

Opdrachtgever: Gemeente Deventer
Architect: Neutelings Riedijk Architecten
Aannemer: BAM Utiliteitsbouw – Regio OostNegen bouwprojecten strijden om de BNA-titel het Beste Gebouw van het Jaar: Museum Voorlinden Wassenaar, OV Terminal Breda, Stadhuiskwartier Deventer, Agaathhof Groningen, Joolz hoofdkantoor Amsterdam-Noord, SintLucas College Eindhoven, De Smaragd Amsterdam, De Flat Amsterdam en Sportcentrum Rozenburcht Rotterdam. In aanloop naar de prijsuitreiking op 19 mei staat Cobouw stil bij de bouwers.

Reageer op dit artikel