artikel

Museum Voorlinden is gemaakt om te verdwijnen

Installatiebranche

Museum Voorlinden is gemaakt om te verdwijnen

Het museum Voorlinden, in Wassenaar gebouwd als huisvesting voor de Caldenborgh-collectie, is in veel opzichten een uniek gebouw. Het museum is gemaakt volgens de strakke richtlijnen van één man, Joop van Caldenborgh, en staat geheel in dienst van de kunst.

Als je het aan Sander Dekker, commercieel manager bij Cordeel vraagt is het wel duidelijk welk project Gebouw van het Jaar moet worden. “En dat is echt niet omdat we zelf hoofdaannemer waren hoor. Maar iedereen die dit gebouw beleeft, en ziet waaróm het is gebouwd, kan niet anders concluderen dan dat het absoluut uniek is.”

Sinds de oplevering is er veel aandacht geweest voor het ontwerp van Kraaijvanger. Met name het dak, bestaand uit duizenden kokertjes die de zonnestralen moeten afbuigen om de lichttoetreding in het gebouw zo optimaal mogelijk te krijgen, is al veelbesproken.

Minder aandacht krijgt de enorme hoeveelheid moderne installatietechniek in het gebouw. Dat is misschien ook niet zo vreemd. De afzuiginstallaties, stroomvoorzieningen, ventilatie, klimaatmeters en beveiligingsmelders zijn onzichtbaar weggewerkt. Dekker: “het meest treffend zijn misschien wel de “noodaantjes”, die speciaal voor dit gebouw zijn gemaakt. Dat zijn onzichtbare nooduitgangbordjes die in de muur zijn weggewerkt, en pas zichtbaar zijn als er een alarm is.”

Volgens Dekker had het resultaat alles te maken met de bedenker en opdrachtgever Van Caldenborgh. “Hij was de drijvende kracht achter het hele project en van begin tot eind zeer nauw betrokken bij alle beslissingen. Het leek er soms meer op dat we een huis bouwden voor een particulier dan een museum. Voor hem stond alles in het teken van zijn kunstverzameling. Dit gebouw is helemaal bedacht voor deze specifieke collectie. De ogen van de bezoeker moeten niet bij het gebouw blijven hangen. Niets mag afleiden van de kunst.”

Voor Cordeel was dit een uniek project, stelt Dekker. “Het geeft wel een gevoel van trots als je weet dat je hebt meegewerkt aan misschien wel een internationaal topontwerp.”

Museum Voorlinden Wassenaar:
Architect: Kraaijvanger Architects
Opdrachtgever: Museum Voorlinden
Aannemer: CordeelNegen bouwprojecten strijden om de BNA-titel het Beste Gebouw van het Jaar: Museum Voorlinden Wassenaar, OV Terminal Breda, Stadhuiskwartier Deventer, Agaathhof Groningen, Joolz hoofdkantoor Amsterdam-Noord, SintLucas College Eindhoven, De Smaragd Amsterdam, De Flat Amsterdam en Sportcentrum Rozenburcht Rotterdam. In aanloop naar de prijsuitreiking op 19 mei staat Cobouw stil bij de bouwers.

Reageer op dit artikel