artikel

De strijd om technisch talent

Installatiebranche

De strijd om technisch talent

De zoektocht naar technisch talent wordt steeds lastiger. Er is een tekort aan goed opgeleid technisch personeel terwijl de vraag alleen maar toeneemt. Roel Greutink, manager business development bij ROVC, legt uit hoe organisaties al bij het opstellen van een vacature op deze trend kunnen inspelen.

 Bijna iedereen kent wel het zoekboek ‘Waar is Wally?’ De opdracht op elke bladzijde is: zoek Wally, een man in een rood-wit gestreept overhemd. Dat klinkt simpel, maar de platen staan zo vol dat het een hele klus is om Wally te vinden. Organisaties in de technische branche staan voor dezelfde uitdaging. Het vinden van technisch talent is lastig en wordt alleen maar moeilijker de komende jaren. Dat blijkt wel uit de cijfers in onze TechBarometer. De strijd om technisch talent is nu echt losgebarsten. We hebben een andere aanpak nodig om technici te vinden én te behouden. Dat begint al bij het selectieproces en het opstellen van de vacature. En, eenmaal binnen, hoe zorgt u dan dat medewerkers willen blijven.

Opleiding als arbeidsvoorwaarde

Een belangrijke aanleiding voor technici om ergens te solliciteren is de mogelijkheid om zichzelf te ontwikkelen. Meer nog dan de kans om hogerop te komen. Technici vinden persoonlijke groei erg belangrijk. Ze willen zo allround mogelijk inzetbaar zijn. Dat betekent vaak dat er bijgeleerd moet worden, omdat ze meestal heel specifiek voor één vakgebied zijn opgeleid. Laat in een vacature dus altijd blijken dat er aandacht is voor ontwikkeling. En wees daarbij zo concreet mogelijk. Geef bijvoorbeeld aan dat elke medewerker een persoonlijk ontwikkelplan krijgt of dat er regelmatig opleidingen en cursussen worden aangeboden. Voorkom vacatures die bol staan van de technische termen, maar beschrijf liever naar wie u op zoek bent. Techneuten hebben een grote drive en eagerness om zich te ontplooien. Ze zijn resultaatgericht, nieuwsgierig, betrokken en bevlogen. Dit zijn eigenschappen waarop u al tijdens het wervingsproces kunt selecteren. In de sollicitatiegesprekken, maar ook door ze te vermelden in de vacaturetekst.

Voorbereiden op de toekomst

Naast het wervingsproces, verdient ook het verloop van het technisch personeel binnen uw organisatie aandacht. Over het algemeen blijven techneuten lang werkzaam bij een bedrijf. Maar als er dan toch iemand vertrekt, plaatsen de meeste bedrijven direct een nieuwe vacature. Klinkt logisch. Toch is het beter om eerst kritisch naar het personeelsbestand en de toekomst te kijken. Welke technische functies zijn er en wie moeten die uitvoeren? Welke competenties zijn precies nodig, nu en straks? Misschien blijkt dan wel dat er niet één maar twee nieuwe medewerkers nodig zijn. Of dat u andere competenties zoekt dan vooraf verwacht. Begin dus ook op tijd met het werven van technisch personeel. En zoek niet naar een exacte kopie van iemand die na 15 jaar vertrekt. Met het huidige tekort aan technici vindt u niet snel iemand die aan alle eisen voldoet en direct allround inzetbaar is. U kunt beter op zoek gaan naar iemand met de juiste eigenschappen die de potentie en motivatie heeft om zich verder te ontwikkelen.

 

Reageer op dit artikel