artikel

Veranda’s zorgen voor energienota van nul euro

Installatiebranche

Veranda’s zorgen voor energienota van nul euro

In de Zwolse Vinex-wijk Stadshagen wonen sinds dit najaar 30 huurders in een energienota-nul huurwoning. Dankzij de ambitieuze opdracht van woningcorporatie deltaWonen aan Bouwmaatschappij Ufkes Apeldoorn wonen deze huurders over 10 jaar nog steeds in een woning die een energienota kent van nul euro. Een combinatie van een goed geïsoleerde schil en duurzame maatregelen zorgt daarvoor, met als meest opmerkelijke noviteit: zonne-veranda’s.

Door Harmen Weijer

In Zwolle steekt woningcorporatie deltaWonen haar nek uit: in 2024 wil ze 8.800 huurwoningen energetisch hebben verbeterd. Nieuwe woningen, waarvan de woningcorporatie de komende acht jaar 1.000 wil bouwen, wil deltaWonen vooral zo duurzaam mogelijk bouwen. In de nieuwbouwwijk Stadshagen, ten westen van Zwolle, wordt de lat daarvoor hoog gelegd met huurwoningen die een epc van maximaal -0,54 hebben gehaald. Voor deze ambitieuze opdracht zijn Ufkes Apeldoorn en Homij Duurzame Energie Concepten – beide onderdeel van VolkerWessels – na een offerteronde met drie andere partijen geselecteerd. “Wij hebben al een paar jaar geleden het concept Energienota-nul geïntroduceerd”, vertelt Ronald Hennekeij van Homij Duurzame Energie Concepten. “Bij een energienota van nul euro gaan wij in dat concept meestal ervan uit dat dit in het eerste jaar wordt behaald, waarna men langzaam maar zeker iets meer voor energie betaalt. Van dit soort woningen hebben we er inmiddels 400 opgeleverd.” “De vraag van Delta Wonen ging echter veel verder, want zij willen dat de huurders van deze woningen over tien jaar nog steeds een energienota van nul euro hebben. Daarom zijn deze woningen de meeste duurzame woningen die we tot nu toe hebben gerealiseerd.” Om die ambities te halen is allereerst een stevig isolatieniveau behaald, vertelt Vincent Klompenhouwer, hoofd bedrijfsbureau bij Ufkes Apeldoorn. “Het dak heeft een RC-waarde van 6,63; de voor- en achtergevel van 6 en de eindgevel van 8. En tezamen met triple glasbeglazing zijn de woningen luchtdicht, met een qv-waarde van 0,4.”

Boilervat onder de trap

De extra duurzame winst wordt behaald dankzij een drietal installatiemaatregelen: wtw-unit, lucht-waterwarmtepomp en flink veel geïntegreerde zonnepanelen. Een collectieve wko-installatie is niet overwogen, vertelt Hennekeij. “Het is op de eerste plaats een dure oplossing en dat past niet in vooraf door deltaWonen en vastgestelde budget. Ten tweede is het aantal van 30 woningen een te kleine schaal voor een dergelijke collectieve installatie. Vandaar dat we hebben gekozen voor individuele lucht-waterwarmtepompen.” Voor de plek van de warmtepomp en het boilervat van 200 liter wordt meestal de zolder gekozen.Een ander punt is de buitenunit van de warmtepompinstallatie. Klompenhouwer: “We hebben deze nu in de achtertuin gerealiseerd, aan de buitenmuur. Het kan zijn dat sommige bewoners deze opmerken, vooral als men achter in de tuin zit. De ventilator kan enigszins geluid maken, hoewel hij voldoet aan de gestelde geluidsnormen. We zijn dan ook bezig met optimalisaties, waarbij we kijken om de unit toch op de zolder te plaatsen. Er zijn zelfs units die verwerkt kunnen worden in de schoorsteen.”

Meer zonnepanelen

Om de meervraag naar elektriciteit als gevolg van de warmtepomp zelf duurzaam op te wekken is gekozen voor geheel in het dak geïntegreerde zonnepanelen. Hennekeij: “Het gaat om gemiddeld 29 panelen per woning. Dat is duidelijk meer dan de 22 zonnepanelen die we op vergelijkbare energienota-nul woningen hebben geplaatst. Dat hebben we dankzij verschillende maatregelen weten te behalen. Twee blokken met in totaal acht van de 30 woningen zijn oost-west georiënteerd, en op deze woningen hebben we beide daken zo goed als vol gelegd met in totaal 30 panelen van 250 Wp.Dat wil zeggen: vanwege de iets hoger gebouwde voorgevel bij een aantal van deze woningen konden we niet het hele voordak volleggen in verband met schaduwwerking. Maar met het achterdak erbij op het oosten wordt voldoende opgewekt.” De overige 22 woningen zijn met hun voordaken zuid-georiënteerd. Deze daken zijn geheel vol gelegd. Daarvoor zijn wel panelen gebruikt met verschillende maten. “Het gaat om negentien panelen van 250 Wp van tien cellen hoog en twintig panelen van 225 Wp, die negen cellen boven elkaar tellen. Dat heeft te maken met de afstand van nok tot dakvoet van deze Pluswoningen, het standaard bouwconcept van VolkerWessels, dat hier ook is toegepast. Op deze manier passen er nu wel vier panelen boven elkaar, wat met de standaard-zonnepanelen niet was gelukt.” Ook in de breedte kwam HOMIJ Duurzame Energie Concepten niet geheel uit met deze panelen. “Dat komt omdat er met verschillende beukmaten per woning in dit project is gewerkt”, legt Klompenhouwer van Ufkes uit. “We hebben woningen met een beukmaat van 5,10 meter en woningen van 4,80 meter. Daardoor zijn de zonnepanelen door gelegd over de erfgrens heen van de woningen. Maar iedere woning heeft wel dezelfde hoeveelheid opwekking.”

Zonne-veranda’s

Ondanks de goede zon-oriëntatie is er niet genoeg dakruimte voor voldoende zonnepanelen om de stevige negatieve epc van 0,54 te halen. Hennekeij: “Daar hebben we iets nieuws op gevonden: een veranda van zonnepanelen voor de twintig woningen die zuid-georiënteerd zijn.Dankzij deze oplossing hebben we bij deze woningen nog eens negen extra panelen per woning kunnen realiseren. We hadden nog wel te maken met een aantal uitdagingen. Zo hebben we nog nooit een veranda van zonnepanelen gerealiseerd; het was vooral passen en meten met de maat van deze zonne-veranda. We hebben gekozen voor een veranda van vijf panelen breed en twee hoog. Daardoor was er wel een uitsparing nodig om te zorgen voor voldoende lichtinval in de woonkamer en vooral om de doorloophoogte van 2,30 meter naar de voordeur te kunnen halen. Want de veranda kwam door deze paneelmaten te laag uit.” De veranda levert niet alleen meer ruimte op voor nog meer zonnepanelen; het is tevens voor de bewoners een mooie plek om buiten te zitten en contact met de omgeving te hebben. “Al met al wordt dit door deltaWonen flink gewaardeerd”, aldus Klompenhouwer van Ufkes. Een andere noviteit is de aanhechting van de zonnepanelen met de dakramen op de blokken van acht woningen. Klompenhouwer: “Wij hebben de dakramen geïntegreerd in de zonnepanelen. Dat zie je vrijwel niet, want meestal is het andersom: zonnepanelen die om dakpannen worden gelegd.”

Energiebesparend gedrag

Of de woning voor de huurder inderdaad een energienota van nul oplevert, ligt ook aan het gedrag van de bewoner zelf, vertelt Klompenhouwer. “Hoewel de woningen qua installaties stevig overgedimensioneerd zijn – want anders halen we die eis niet van energienota nul ook over tien jaar – geven we de bewoners wel voorlichting over energiebesparing. Zoals: douche niet langer dan zeven minuten per douchebeurt en zet geen oude, energievretende ijskast neer. Dat begrijpt men heel goed, zo is onze indruk bij de bewoners-informatie-avonden.” Met deze combinatie van isolerende en duurzame maatregelen hebben Ufkes Apeldoorn en Homij Duurzame Energie Concepten indruk gemaakt bij woningcorporatie deltaWonen. De Volker Wessels bedrijven zijn namelijk geselecteerd om nog eens negen all electric huurwoningen voor deltaWonen te bouwen in dezelfde woonwijk. “In dit inbreidingsproject zullen we volgens hetzelfde concept bouwen en installeren. Dat gebeurt wel onder een andere architectuur, want deze woningen krijgen een lessenaarsdak. Maar het concept is hetzelfde: goed geïsoleerd, warmtevraag verder terugdringen met wtw, efficiënt energieverbruik met warmtepompen en duurzame opwekking met zonnepanelen”, aldus Klompenhouwer.

Installatiefeiten

Bouwteam

Belangrijkste componenten

 

Reageer op dit artikel