artikel

Architect ontwikkelt energiezuinig ventilatiesysteem

Installatiebranche

Architect ontwikkelt energiezuinig ventilatiesysteem

Architect en uitvinder Jón Kristinsson bedacht samen met natuurkundige Noor van Andel een nieuw ventilatiesyteem, de Fresh-R. Het systeem, eerder bekend als ‘het ademend raam’ wordt nu ontwikkeld en verkocht door Vaventis.

“De bestaande ventilatiesystemen gebruiken te veel energie en produceren te veel geluid”, vond de 78-jarige architect Jón Kristinsson. Hij ging op zoek naar alternatieven. Daarbij stuitte hij op de water-luchtwisselaar van natuurkundige Noor van Andel.

Acht kilometer koperdraad

De water-luchtwisselaar van Van Andel werd omgebouwd tot een lucht-luchtwisselaar.In de lucht-lucht warmtewisselaar is 8 kilometer koperdraad verwerkt. Twee ventilatoren blazen de lucht er doorheen. Het systeem heeft 90% warmteterugwinning. Op de reguliere stand ventileert Fresh-R 12 kubieke meter lucht per uur en verbruikt hij 3 Watt. Bij 50 kuub is het verbruik 6 Watt.

Ademende raam

Onder de naam ‘het ademende raam’ brachten Kristinsson en Van Andel in 2000 al een prototype op de markt. Brink Climate Systems zou het systeem in productie nemen, maar zag daar uiteindelijk van af, aldus Kristinsson. Onder de nieuwe naam Fresh-R vond het systeem nu toch de weg naar de markt via leverancier Vaventis.

Lees meer over de Fresh-R in het augustus-septembernummer van vakblad Gawalo, dat binnenkort verschijnt.

Reageer op dit artikel