artikel

Autodesk investeert in 3D-printtechniek

Installatiebranche

Autodesk investeert in 3D-printtechniek

Softwareleverancier Autodesk investeert tien miljoen dollar (ongeveer negen miljoen euro) in de Amerikaanse start-up Carbon3D, een bedrijf dat aan 3D-printing doet. Autodesk is leverancier van tekenprogramma Autocad en 3D-tekenprogramma’s Revit MEP en Navisworks.

Carbon3D  heeft een nieuwe techniek ontwikkeld die het 3D-printproces verandert en sneller maakt. Met de CLIP-technologie (Continuous Liquid Interface Production) wordt niet laag-voor-laag geprint, maar met behulp van een fotochemisch proces.

Printproces

Vanuit een bakje met vloeibare hars trekt de printer het geprinte voorwerp omhoog. De hars wordt hard door de juiste balans van UV-licht en zuurstof. De snelheid ligt 25 tot 100 keer hoger dan bij traditionele 3D-printers. Doordat de geprinte voorwerpen uit één stuk bestaan zijn ze mechanisch sterk.

Grootschalige productie

“We werken op de snijvlakken van hardware, software en moleculaire wetenschap. Op die manier willen we de obstakels wegnemen die ervoor zorgen dat 3D-printen nog niet wordt toegepast voor grootschalige productie”, zegt Joseph DeSimone, de CEO en oprichter van Carbon3D.

Carbon3D

Carbon3D is opgericht in 2013 en momenteel gevestigd in Silicon Valley. Het bedrijf introduceerde de CLIP-technologie in maart van dit jaar. Binnen twaalf maanden wil het bedrijf de eerste industriële printer in de markt zetten die van deze techniek gebruik maakt.Bekijk de video over het 3D-printproces van Carbon3D

Reageer op dit artikel