artikel

Server in radiator verwarmt woonkamer

Installatiebranche

Server in radiator verwarmt woonkamer

Vijf Nederlandse gezinnen gaan deze en volgende maand proefdraaien met de Eneco eRadiator van het bedrijf Nerdalize. Een computerserver ingebouwd in een design radiator levert de verwarming voor hun woonkamer.

Computerservers die aan het rekenen zijn, produceren veel warmte. In het proefproject worden deze servers niet centraal in grote datacentra geplaatst, maar decentraal bij de proefgezinnen. Daartoe zijn de servers ingebouwd in een design radiator, de eRadiator. Met de vrijkomende warmte van de server kunnen de proefgezinnen gratis hun huis verwarmen. Uit hun ervaringen moet blijken wat de verbeterpunten zijn van de eRadiator.
 

Nerdalize

De Eneco eRadiator is ontwikkeld door Nerdalize, gehuisvest bij YES!Delft. Het bedrijf is in 2013 opgericht door de drie bedenkers om het idee van de server-verwarming verder uit werken. Energieleverancier Eneco heeft een belang in de start-up genomen.
 

eRadiator

De praktijkproef duurt minimaal tot het einde van het jaar. Op basis van de ervaringen zullen Eneco en Nerdalize besluiten of en hoe zij de eRadiator voor meer klanten beschikbaar kunnen stellen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via eRadiator@eneco.com.

Lees ook: Computerservers verwarmen vijf huizen

Video: eRadiator

Reageer op dit artikel