artikel

Twee installatieproducten in de MKB Innovatie Top 100

Installatiebranche

Twee installatieproducten in de MKB Innovatie Top 100

Afgelopen woensdag werd voor de achtste keer de ranglijst bekend met 100 concrete innovaties die het Nederlandse mkb heeft gerealiseerd. Met een tweede plaats voor een verwarmingssysteem en een derde plaats voor zonnepanelen, scoort de installatiesector erg goed.

De hoogste notering is voor het ‘groene’ lettertype van Ecofont uit Utrecht. Dit lettertype gebruikt minder inkt en zorgt voor een besparing terwijl de kwaliteit van de afdruk behouden wordt. Het geheim zit in minuscule gaatjes in de letters, die onze hersenen niet kunnen waarnemen. De innovatie leidt tot besparing van papier en inkt dat oploopt tot wel 50%.

Installatieproducten scoren hoog

In de installatietechniek is deze gedachte moeilijker toe te passen, lampen die op die manier worden aangestuurd geven werkelijk minder licht en de verwarming stiekem uitschakelen met een zekere frequentie gaat ook niet lukken. Toch zijn er twee installatieproducten doorgedrongen tot de hoogste gelederen van de ranglijst.

Spotverwarming met infrarood

Zo is de tweede plaats voor ThermIQ uit Schiedam. Het infrarood verwarmingssysteem zorgt voor plaatselijke warmte, zodat er niet onnodig gestookt wordt in lege ruimtes. In plaats van de lucht, verwarmt het systeem objecten die zich in de ruimte bevinden: net als de zon doet in de natuur. Zo wordt alleen de gewenste plek verwarmd. Het ThermIQ-systeem is overal ter wereld te bedienen met een telefoon, tablet of pc.

Massaproductie zonnecellen

Plek drie gaat naar de nieuwe zonnecellen van Tempress Systems uit Vaassen. In samenwerking met ECN zette dit bedrijf een efficiënter type zonnecel in de markt, die het rendement van kristallijn silicium zonnecellen met zes procent verhoogt. Dit zogenaamde n-type, ontwikkeld door ECN, ging met bijbehorende machines van Tempress in één jaar van laboratorium naar massaproductie.

De jury beoordeelde de nominaties op basis van originaliteit, impact, mate van bescherming, verkrijgbaarheid en de omzetpotentie.

Reageer op dit artikel