artikel

Kunststof warmtewisselaar wint innovatieprijs

Installatiebranche

Kunststof warmtewisselaar wint innovatieprijs

Met zijn kunststof warmtewisselaar heeft de Rotterdamse HeatMatrix Group de tweede plaats behaald in de MKB Innovatie top 100 van Syntess. Derde werd I.C.Y. uit Lemmer met zijn slimme thermostaat.

HeatMatrix richt zich op restwarmtewinning en warmte-integratie bij industriële gebruikers van onder andere stoomketels, afvalverbranders en kolencentrales. Volgens het bedrijf ligt daar nog veel potentie. In Nederland gaat nu nog ca. 40% van winbare restwarmte verloren via schoorstenen. Het bedrijf won met de warmtwisselaar LUVO eerder al de Spirits of Innovation Award op Energie 2011.

Warmtewisselaar

De warmtewisselaars zijn volgens de leverancier drie keer compacter en tien keer lichter dan bestaande wisselaars, corrosieresistent, 100% tegenstrooms en modulair, waardoor ze eenvoudig opschaalbaar zijn en veel ongevoeliger voor vervuiling dan metalen wisselaars.

“De Heat Matrix Group uit Rotterdam is een jonge, veelbelovende onderneming die de nieuwe economie aanjaagt met duurzame innovaties,” aldus juryvoorzitter Alexander Rinnooy Kan .

Slimme thermostaat

I.C.Y. uit Lemmer behaalde de derde plek met de slimme thermostaat. De thermostaat is op afstand te bedienen, zelfs vanuit het buitenland. Daarmee is hij niet alleen voor consumenten, maar ook voor de recreatiebranche aantrekkelijk.

Over I.C.Y. uit Lemmer zei de jury: “Het bedrijf heeft niet alleen een slimme thermostaat ontwikkeld, maar laat zien dat kleine bedrijven met slimme en flexibele toepassingen ook een interessante marktpartij kunnen zijn voor een energieleverancier.

Winnaar

De bekendmaking van de zevende MKB Innovatie Top 100 vond plaats op4 juni op de Floriade in Venlo. De jury beoordeelde de nominaties op basis van originaliteit, impact, mate van bescherming, verkrijgbaarheid en de omzetpotentie.

Op de eerste plaats eindigde Ojah uit Ochten met Beeter, de basis voor een breed scala vleesvrije gerechten met vleesgelijkende eigenschappen. De winnaar werd gehuldigd door demissionair Minister Maxime Verhagen (EL&I).

Bekijk de video van HeatMatrix

Lees ook: Rookgaswisselaar wint innovatieprijs op Energie 2011

Reageer op dit artikel