artikel

Gronings smart grid op duurzame lijst VN

Installatiebranche

Gronings smart grid op duurzame lijst VN

PowerMatching City, het smart grid proefproject met 25 huishoudens in Hoogkerk, is geselecteerd voor Sustainia 100. Deze prestigieuze lijst van duurzame oplossingen werd vorige week gelanceerd op de VN Conferentie voor Duurzame Ontwikkeling in Rio de Janeiro.

In PowerMatching City zijn 25 huishoudens onderling met elkaar verbonden als onderdeel van een proef. Ze zijn uitgerust met micro-WKK’s (warmtekrachtkoppeling), hybride warmtepompen, slimme meters, zonnepanelen, oplaadstations voor elektrische voertuigen en overige, slimme huishoudelijke apparaten. Gezamenlijk vormen deze huishoudens een intelligent energiesysteem.

Onderzoeksresultaten

Deze eerste real-life smart grid gemeenschap ter wereld heeft ook de eerste onderzoeksresultaten ter wereld geleverd. PowerMatching City speelt daarom een belangrijke rol in de wereldwijde ontwikkeling van intelligente netwerken en de transitie naar een duurzaam energiesysteem.

Vervolgonderzoek

Gezien de succesvolle resultaten, is het project inmiddels voortgezet en uitgebreid. Deze vervolgfase richt zich meer op de effecten van de uitbreiding (van 25 naar circa 70 huishoudens), betrokkenheid van de consument en het effect van de introductie van ‘real-life’ voorstellen aan de klant, ontwikkeld door het energiebedrijf.

Partners

Het project wordt uitgevoerd door distributienetbeheerder Enexis, energiebedrijf Essent, gasinfrastructuurbedrijf Gasunie, systeemintegrator ICT Automatisering en kennisinstituut TNO, onder leiding van energiekennisbedrijf DNV KEMA Energy & Sustainability. Kennispartners van PowerMatching City zijn de TU Delft, TU Eindhoven en de Hanze Hogeschool Groningen.

Sustainia 100

Sustainia100 is een gids met voorbeelden verzameld uit 56 landen verspreid over zes continenten, die een bijdrage leveren aan het creëren van duurzame samenlevingen. Sustainia100 oplossingen zijn genomineerd voor de Sustainia Award, die buitengewone prestaties op het gebied van duurzaamheid bekroont. De winnaar zal later dit jaar op een ceremonie in Kopenhagen worden bekendgemaakt.Lees ook:


Proefproject smart grid in Groningen verlengd

Reageer op dit artikel