artikel

EcoNexis Huis in Zwolle officieel geopend

Installatiebranche

EcoNexis Huis in Zwolle officieel geopend

Staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) opende gisteren officieel het EcoNexis Huis in Zwolle. Het is gebouwd als voorlichtingscentrum over energiebesparing en eigen energievoorziening.

Op het dak van het EcoNexis Huis liggen bijna 100 vierkante meter zonnepanelen. Daarnaast maakt de woning gebruik van aardwarmte en -koeling. Een groot deel van de tijd kan de woning energieneutraal verwarmd en gekoeld worden. Soms wekt de woning meer elektriciteit op dan dat er wordt verbruikt.

Hergebruik water

In het EcoNexis Huis wordt alle regenwater dat op het dak valt, opgevangen en gebruikt om bijvoorbeeld het toilet door te spoelen of de tuin te beregenen.  Ook de warmte van bijvoorbeeld douche- en wasmachinewater wordt niet door het riool weggespoeld, maar gebruikt om de woning te verwarmen.

Smart grid

Door de toepassing van een smart grid (slim energienet) hoeft er geen overcapaciteit verloren te gaan. Die elektriciteit kan dan bijvoorbeeld worden opgeslagen in de accu’s van de elektrische auto van de bewoners. Een `energiecomputer’ adviseert de bewoners daarnaast over het gunstigste moment om grote energieverbruikers (zoals de wasmachine) in te schakelen.

Lees ook: Smart grid-woning in Zwolle

Bekijk het filmpje over het EcoNexis Huis

Reageer op dit artikel