artikel

Warm tapwater met minder energie

Installatiebranche

Warm tapwater met minder energie

De zonnecollector SolaCatcher van Mervyn Smyth en Dominic McLarnon maakt tapwater warm met minder primaire energie. Dat voorspellen deze onderzoekers van de School of the Built Environment van de universiteit van Ulster.

Het systeem warmt tapwater voor, waarna bijvoorbeeld een combiketel het naverwarmt tot de gewenste temperatuur. De SolaCatcher doet dat via een spiraalvormige warmtewisselaar. De wisselaar is een van de drie buizen waaruit het systeem is opgebouwd.

Smyth en McLarnon hebben ruim vier jaar gewerkt aan hun systeem. Het resultaat zou in een handelsuitvoering ruim 660 euro kosten. De investering draagt volgens beiden voor ruim 15 procent bij aan het warme tapwater dat jaarlijks wordt verbruikt. Ze zoeken nu een fabrikant die hun uitvinding op de markt wil brengen.

Reageer op dit artikel