artikel

Betonkernactivering in woning getest

Installatiebranche

Betonkernactivering in woning getest

In Lelystad is gisteren de modelwoning BlueCasco officieel geopend. Betonkernactivering zorgt in deze prefabwoning voor verwarming en koeling.

BlueCasco is een integraal concept voor betonnen prefabwoningen dat gebruik maakt van betonkernactivering voor koelen en verwarmen. Betonkernactivering kan volgens de makers het primaire energieverbruik met 40% reduceren.

Ontwikkelaars

Het concept is ontwikkeld door drie partijen. De constructieve basis bestaat uit vloeren, wanden en dak. Het betoncasco wordt geprefabriceerd door Heembeton. De isolatie is van Kingspan Insulation en Kingspan Unidek.

Modelwoning

Met de steun van meer dan veertig sponsoren bouwden de makers een modelwoning aan de Vaartweg 131a in Lelystad. De modelwoning is een twee-onder-een-kap woning, waarvan een helft volledig is afgebouwd. In de andere helft, het BlueCasco Experience Center, zijn de componenten tot in detail uitgelicht.

Testresultaten

Ir. Cor Pernot, projectleider van de Technische Universiteit Eindhoven, lichtte de monitorresultaten toe van de afgelopen zes maanden. Met ruim tachtig sensoren in de modelwoning is volgens hem aangetoond dat het thermische binnenklimaat in de verschillende ruimten comfortabel is. De berekende comforttemperatuur laat nauwelijks schommelingen zien.

Reageer op dit artikel