artikel

Crematoriumoven verwarmt uitvaartcentrum Delft

Installatiebranche

Uitvaartcentrum/crematorium De Iepenhof in Delft gebruikt de warmte uit de oven om het complex op temperatuur te houden. Met het ontwerp dingt architect Ineke Hulshof mee naar de Nationale Dubo Award.

De installaties van De Iepenhof houden de gebouwen van het complex op temperatuur. Een overmaat aan warmte wordt opgeslagen in de bodem. Het crematorium is daarmee vooralsnog de enige in z’n soort, zegt Hulshof. “In Oostenrijk houdt een crematorium het naastgelegen kantoor van de beherende uitvaartvereniging op temperatuur. In Groot-Brittannië zijn er plannen om met de vrijkomende warmte een zwembad te verwarmen.”

Bodemwisselaars

In De Iepenhof staat een gasgestookte oven van De Facultatieve. De warmte uit de oven wordt via een warmtewisselaar opgeslagen in een vat met 6000 liter water. Het watervat brengt de ventilatielucht op temperatuur. Niet gebruikte warmte wordt door middel van vijftien bodemwisselaars opgeslagen in de grond. Deze systemen wisselen ook koude uit. Warmte en koude houden met behulp van bodemlussen de ruimten op temperatuur.

Lucht

De geconditioneerde lucht wordt via holle wanden in de ruimten geblazen. Verbruikte lucht wordt langs natuurlijke weg afgevoerd; inclusief de warmte of koude uit een ruimte. “De hoeveelheid energie die daarmee verloren gaat is evenwel te verwaarlozen”, meent Hulshof.

Reageer op dit artikel